6.1 Reikwijdte compensatieregels
wettelijke regels
ruim bereik
De wettelijke compensatieregels zijn voorgeschreven voor iedere pensioentransitie. Dus voor iedere wijziging van de pensioenregeling om aan de nieuwe regels van de Wet toekomst pensioenen te kunnen voldoen. In het sluitstuk van het wetgevingsproces, bij de behandeling in de Eerste Kamer, merkte minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen op dat de wettelijke compensatieregels (alleen) zien op de afschaffing van de doorsneesystematiek. Daardoor leek het erop dat de wettelijke compensatieregels toch niet zouden gelden voor de verplichte overgang van een middelloonregeling naar een beschikbarepremieregeling. Of voor de overgang van een progressieve premie naar een vlakke premie. Inmiddels is dit echter rechtgezet door het ministerie; de compensatieregels kennen toch het ruimere bereik (dus niet alleen bij afschaffing van de doorsneesystematiek).
Arbeidsrechtelijke regels bij pensioenwijziging
Afgezien van de wettelijke eis tot compensatie bij een pensioentransitie, zullen ook de gewone arbeidsrechtelijke regels tot compensatie dwingen voor de wijzigingen in de pensioentransitie. Pensioen is een arbeidsvoorwaarde en voor wijzigingen van arbeidsvoorwaarden gelden arbeidsrechtelijke regels. Via deze lijn komt het compensatievraagstuk hoe dan ook in beeld. Immers, wijzigen zonder de werknemers die daarvan nadeel ondervinden te compenseren, zal waarschijnlijk niet op instemming van de werknemers rekenen.
Redelijk
eenzijdig
Evenmin zal uw organisatie de strenge arbeidsrechtelijke toets doorstaan die geldt op het moment dat de pensioenregeling zonder enige compensatie eenzijdig wordt gewijzigd. Uw organisatie zal bij iedere wijziging moeten stilstaan bij de impact op de werknemers en zich de vraag moeten stellen of die wijziging wel of niet redelijk is. Naarmate de compensatie adequater is, zal de wijziging eerder als redelijk zijn aan te merken.