2. Goed voorbereid de toekomst in
Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum:
september 2023
Een goede voorbereiding is het halve werk. De wijzigingen in het pensioenstelsel kunt u alleen goed duiden op het moment dat u weet waar uw organisatie nu staat. Met andere woorden, hoe het pensioenplaatje er binnen uw organisatie nu uitziet. Pas dan kunt u goed inschatten welke onderdelen van de pensioenregeling binnen uw organisatie aanpassing behoeven, wat daarvan de impact is en wat zoal nodig is om tot die nieuwe pensioenregeling te komen.
checklist
uitvoerder
ouderdom
progressieve premie
nabestaande
eenzijdig wijzigingsbeding
Om het u makkelijker te maken om tot een zo volledig mogelijk pensioenplaatje anno nu te komen, volgt hieronder een checklist. Ieder onderdeel van deze checklist zal vervolgens in dit hoofdstuk worden toegelicht.
- Heeft uw organisatie wel of niet een pensioenregeling voor haar werknemers (zie paragraaf 2.1)?
- Welke uitvoerder voert de pensioenregeling uit? Met andere woorden is dat een verzekeraar of premiepensioeninstelling of juist een pensioenfonds (zie paragraaf 2.2)?
- Mag uw organisatie de inhoud van de regeling zelf bepalen of bepalen sociale partners dit (zie paragraaf 2.3)?
- Nemen alle werknemers deel aan de pensioenregeling en zo nee, wie niet (zie paragraaf 2.4)?
- Biedt de pensioenregeling alleen een voorziening bij ouderdom, of ook bij arbeidsongeschiktheid of overlijden (zie paragraaf 2.5)?
- Is de pensioenregeling een beschikbarepremieregeling, een middelloonregeling of een eindloonregeling (zie paragraaf 2.6)?
- In geval van middelloon- of eindloonregeling: van welk opbouwpercentage en welke pensioengrondslag gaat de pensioenregeling uit (zie paragraaf 2.6.1)?
- Hoeveel betaalt uw organisatie voor de pensioenregeling op deelnemersniveau? Met andere woorden welk percentage van de pensioengrondslag (zie paragraaf 2.6.2)?
- In geval van een progressieve premie: hoe ziet de progressieve premiestaffel eruit (zie paragraaf 2.6.2)?
- Geldt er een werknemersbijdrage en zo ja, hoe hoog is deze (zie paragraaf 2.6.3)?
- In geval van een nabestaandenpensioen: is deze op risicobasis geregeld, of op opbouwbasis (zie paragraaf 2.7)?
- Wat komt er tot uitkering aan nabestaandenpensioen als een werknemer onverhoopt komt te overlijden (zie paragraaf 2.7)?
- Wie is een ‘nabestaande’ in de zin van de nabestaandenpensioenregeling (zie paragraaf 2.7)?
- Wat betekent een uitdiensttreding of minder werken voor de opbouw van het ouderdomspensioen en de dekking van het nabestaandenpensioen (zie paragraaf 2.8)? Met andere woorden, wat zijn de (on)mogelijkheden tot voortzetting van de pensioendeelneming?
- Kent de pensioenregeling een arbeidsongeschiktheidspensioen (zie paragraaf 2.9)?
- Van welke pensioenleeftijd gaat het pensioenreglement uit en vanaf wanneer kan het pensioen op zijn vroegst worden opgenomen (zie paragraaf 2.10)?
- Wat is in de arbeidsovereenkomst over het pensioen geregeld (zie paragraaf 2.11)? In het verlengde daarvan: is een zogenoemd eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst opgenomen?
- Heeft uw organisatie een uitvoeringsovereenkomst gesloten, of geldt er automatisch een uitvoeringsreglement? Wat is in dit document geregeld over de looptijd en het (wel of niet) tussentijds kunnen beëindigen of wijzigen van de uitvoeringsovereenkomst (zie paragraaf 2.12)?
- Heeft uw organisatie een ‘eigen’ registerpensioenadviseur (zie paragraaf 2.13)?