U bent hier

4.4 Arbowet en Arbeidstijdenwet

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2021

veilig en ­gezond

Ook de Arbowet verplicht u tot het doen van aanpassingen aan de werkomgeving van mensen met een beperking, want iedereen moet veilig en gezond kunnen werken. De Arbowet ziet toe op uw huidige werknemers. Het verschil met de WGBH/CZ is dat deze laatste wet ook toeziet op uw werving en selectie van mensen met een beperking.

4.4.1 Veiligheid

RI&E

onder de ­aandacht

De Arbowet verplicht werkgevers een fysiek en psychisch veilige werkomgeving te bieden. In een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) moet de werkgever bijvoorbeeld het risico op discriminatie beschrijven en de maatregelen die dit moeten voorkomen. Komt het toch voor, dan is het fijn als een werknemer naar een vertrouwenspersoon kan stappen. Mogelijk wordt het hebben van een vertrouwenspersoon in de toekomst verplicht. Ook hier is overlap met de gelijkebehandelingswetgeving. Een inclusieve organisatie brengt de eventuele vertrouwenspersoon regelmatig onder de aandacht. Werknemers komen en gaan en mensen vergeten de vertrouwenspersoon soms juist als ze die nodig hebben.

4.4.2 Kolfruimte

weerhouden

Vrouwen mogen onder werktijd – in de tijd van de baas – in een geschikte ruimte kolven. Helaas hebben veel organisaties geen (geschikte) kolfruimte, vooral als er veel mannen werken. Dat kan vrouwen ervan weerhouden te solliciteren of hen stimuleren om te vertrekken. Het is waarschijnlijk niet direct onderdeel van uw diversiteits- en inclusiebeleid, maar weet dat de Arbeidstijdenwet een verplichting bevat.

Op rendement.nl/hrdossier vindt u een paginagrote infographic met alle regels rondom voeden en kolven. Ook leest u daar aan welke regels de kolfruimte moet voldoen.