5.6 Voor- en nadelen
gericht
Het voeren van voorkeursbeleid heeft voor- en nadelen. Het voordeel van dergelijk beleid is dat u heel gericht een ondervertegenwoordigde groep in uw organisatie kunt uitnodigen om bij u te komen werken. U draagt daarmee de boodschap uit dat u goed op de hoogte bent van wat er speelt op de arbeidsmarkt en dat uw organisatie daar bewust iets aan wil doen. Bovendien wilt u meer diversiteit in uw organisatie: win-win dus. Voorkeursbeleid past ook in een breder beleid op het gebied van diversiteit.
inbreuk
Aan de andere kant kunt u de beste bedoelingen hebben bij het invoeren van voorkeursbeleid, maar het beleid verkeerd toepassen. Organisaties realiseren zich niet altijd genoeg dat de voorkeur geven aan kandidaten uit een bepaalde groep betekent dat er sprake is van een inbreuk op het wettelijke principe van gelijke behandeling. Ze zijn vaak niet (voldoende) op de hoogte van de (wettelijke) regels rond voorkeursbeleid. Dat kan ook negatieve publiciteit opleveren en slecht zijn voor het werkgeversimago op de arbeidsmarkt.
Voorkeursbeleid niet automatisch een succes
imago
Voorkeursbeleid heeft helaas vaak het imago van quota: kandidaten die niet uit de doelgroep komen, hoeven niet te solliciteren, want die maken toch geen kans. Of de indruk bestaat dat betere kandidaten aan de kant geschoven worden vanwege het voorkeursbeleid.
bewijzen
vooroordelen
Dat maakt tegelijkertijd ook dat kandidaten uit de doelgroep soms al niet eens meer wíllen solliciteren omdat ze bang zijn dat ze – eenmaal aangenomen – drie keer zo hard moeten bewijzen dat ze beschikken over de juiste kwaliteiten.
Inbedden
breder beleid
Daarnaast spelen mogelijk onbewuste vooroordelen op de werkvloer een rol. Die staan in de weg bij het zien van de kwaliteit van de kandidaat die met behulp van voorkeursbeleid is aangenomen. Voorkeursbeleid is daarom niet altijd succesvol. Organisaties halen vol goede moed een groep binnen, die vervolgens ook weer net zo snel vertrekt. Dat vormt ook een reden dat succesvol voorkeursbeleid is ingebed in een breder beleid van bijvoorbeeld een inwerkprogramma. Daarover leest u meer in hoofdstuk 7.