7.1 Ondersteuning van de vakbonden
Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum:
september 2020
inschakelen
Uw OR kan één of meerdere vakbonden inschakelen bij een conflict met de bestuurder. De vakbond kan u op verschillende manieren ondersteunen.
twijfelen
OR-adviespunt
sociaal plan
cao
Uw OR kan niet zomaar gebruikmaken van de ondersteuning van een vakbond. Minimaal één van de leden van uw OR moet lid zijn van de vakbond.
- Op de website van verschillende vakbonden is veel informatie te vinden over inhoudelijke onderwerpen. Als uw OR twijfelt over een bepaalde zaak, kunt u op de websites soms al veel juridisch onderbouwde informatie vinden.
- Uw OR kan contact opnemen met de vakbond om een vraag bij hen neer te leggen. De vakbond kan u informatie geven en van juridisch advies voorzien. Veel vakbonden hebben een OR-adviespunt waar u terechtkunt. Dit contact zal veelal verlopen tussen de vakbondsleden uit de OR en de vakbond.
- U kunt de vakbond ook inschakelen en vragen om bemiddeling in het conflict dat u heeft met de bestuurder.
- Vakbonden zijn betrokken bij het opstellen van de cao en een sociaal plan. Als uw OR iets voor elkaar wil krijgen en het lukt u niet alleen, kunt u de samenwerking met de vakbonden opzoeken en samen een sterkere partij vormen aan de onderhandelingstafel.
- Artikel 28 WOR geeft uw OR een zorgplicht om naleving van de arbeidsvoorwaarden te bevorderen. In principe kan uw OR de bestuurder alleen wijzen op het bijvoorbeeld niet naleven van de arbeidsvoorwaarden. Deze arbeidsvoorwaarden worden – als er een cao geldt – opgesteld in overleg met de vakbonden. Uw OR kan in deze situatie de vakbond inschakelen voor de naleving van de afspraken in de cao.
- Binnen de overheid is er sprake van een lokaal overleg in de vorm van een lokaal overleg of arbeidsvoorwaardencommissie. De vakbond is betrokken bij het lokale overleg. Uw OR kan de samenwerking opzoeken met deze organen en samen optrekken in het vinden van een oplossing van het conflict.