6.3 Artikel 36 WOR
Artikel 36 WOR beschrijft hoe verschillende belanghebbenden om verschillende redenen een beroep kunnen indienen bij de kantonrechter. Het gaat om:
- werknemers
- de OR
- de bestuurder.
instellen OR
Eén van bovenstaande belanghebbenden kan een procedure starten op grond van:
- instellen van een OR: de bestuurder stelt geen OR in terwijl er meer dan vijftig werknemers in de organisatie werkzaam zijn;
- vaststellen van een voorlopig of definitief OR-reglement;
- kandidaatstelling voor de verkiezingen van de OR-leden;
- bekendmaken van de agenda’s en verslagen van de OR-vergadering en de overlegvergaderingen.
redelijk
afwijzen
aanvullende afspraken
De OR en bestuurder kunnen de kantonrechter om verschillende redenen vragen om naleving van de wet. Zij kunnen dat doen in het kader van de volgende onderwerpen:
- Instemmingsrecht
- Uw OR kan de kantonrechter vragen om een regeling te verbieden als de bestuurder deze heeft gewijzigd zonder uw OR om instemming te vragen.
- De bestuurder kan de kantonrechter vragen om vervangende instemming. De rechter beoordeelt of uw OR redelijk is geweest in het weigeren van de instemming. Het is daarom belangrijk dat u duidelijk omschrijft waarom uw OR niet instemt. Wees in uw omschrijving en onderbouwing zo volledig mogelijk, want u kunt tijdens de zitting geen nieuwe redenen aanvoeren.
- Informatierecht
- Uw OR kan de bestuurder vragen om informatie. U geeft in uw verzoek om informatie aan waarom uw OR deze informatie redelijkerwijs nodig heeft. De bestuurder kan dat verzoek afwijzen. U kunt de kantonrechter om een oordeel vragen over of de bestuurder de door u opgevraagde informatie alsnog moet verstrekken.
- Cao-bepalingen
- In uw cao staan mogelijk bepalingen die de bestuurder met uw OR moet oppakken. Als de bestuurder dit weigert, kunt u de kantonrechter vragen dit te verplichten.
- Ondernemersovereenkomst
- Op basis van artikel 32 WOR kunt u met de bestuurder aanvullende afspraken maken over OR-rechten. Zo kan de bestuurder u meer advies- of instemmingsrechten toekennen. Deze bovenwettelijke afspraken legt u vast in een ondernemersovereenkomst of -convenant.
Als u met elkaar afspreekt dat het instemmingsrecht op meer onderwerpen van toepassing is, gelden op die onderwerpen de volledige OR-rechten zoals omschreven in artikel 27 WOR. U kunt de naleving van de gemaakte afspraken afdwingen bij de kantonrechter.
- Afspraken over de overlegvergadering
- In het OR-reglement is een onderdeel gewijd aan afspraken over de gang van zaken in de overlegvergadering. Als uw OR of de bestuurder zich hier niet aan houdt, kan de ander om naleving van de afspraken vragen bij de kantonrechter.
- Onderling beraad en scholing van de OR
- Uw OR kan een beroep instellen als uw raad en de bestuurder het niet eens worden over de tijd die de OR-leden krijgen voor het OR-werk of OR-scholing.
- Kosten van de OR
- Als de bestuurder weigert om bepaalde kosten te betalen die voor de OR redelijkerwijs noodzakelijk zijn, kan de OR een beslissing vragen bij de kantonrechter.
6.3.1 Verloop van de procedure bij de kantonrechter
onderdelen verzoekschrift
Het verzoekschrift voor de procedure dient u in bij een rechtbank van de plaats waar de organisatie is gevestigd. Net als bij de OK wordt de OR vertegenwoordigd door de OR-voorzitter. Het verzoekschrift bestaat uit een aantal onderdelen en wordt ingediend door een advocaat. De onderdelen van het verzoekschrift zijn:
- personalia;
- duidelijke omschrijving van het verzoek met een motivering;
- duidelijke omschrijving van het verzoek aan de kantonrechter.
uitspraak
Er vindt een mondelinge behandeling plaats waarbij de rechter beide partijen bevraagt en onderzoek doet naar de feiten. Het is mogelijk dat er derden worden opgeroepen in dit onderzoek. Na afloop van het onderzoek doet de rechter een uitspraak. Het hangt af van de rechter of er een voorstel wordt gedaan of dat partijen mogen kiezen voor mediation.
6.3.2 Niet nakomen verplichtingen
overtreding
Als de bestuurder de verplichtingen die door de kantonrechter zijn opgelegd niet nakomt – denk aan het instellen van een OR – pleegt hij een overtreding op grond van de Wet op economische delicten.
dwangsom
Een kantonrechter kan een bestuurder die zijn verplichtingen niet nakomt hechtenis of geldboetes opleggen. Daarnaast kan de kantonrechter dwangsommen opleggen als de bestuurder bijvoorbeeld weigert om bepaalde kosten voor de OR te maken.
Als uw OR de verplichtingen niet nakomt, kan de kantonrechter uw raad ontbinden en u verplichten een nieuwe OR-verkiezing uit te schrijven. Organiseert uw OR de verkiezingen niet, dan kan de kantonrechter de bestuurder machtigen om de verkiezingen te organiseren.