U bent hier

5.1 Voorbereiden op een inspectie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

ogen van de inspecteur

Wilt u zich voorbereiden op een controle van de Arbeidsinspectie, dan kunt u de zelfinspectietools van deze instantie gebruiken. Hiermee kijkt u met de ogen van een inspecteur naar uw organisatie. Daardoor is het meteen een goed hulpmiddel om voor een veilige werkplek te zorgen, of uw organisatie nu een controle voor de boeg heeft of niet. De zelfinspecties zijn te vinden op zelfinspectie.nl.

5.1.1 Werkwijze

actiepunten

Een zelfinspectie bestaat uit een reeks vragen, die u doorgaans beantwoordt met ja of nee. Heeft u alles ingevuld, dan krijgt u een overzicht van wat in uw organisatie op orde is en welke actiepunten er zijn. Ook bevatten de zelfinspecties verwijzingen naar informatie en middelen die u verder kunnen helpen.

Gaat u met een zelfinspectie aan de slag, dan blijven uw antwoorden geheim. De Arbeidsinspectie heeft geen toegang tot deze gegevens en kan dus ook niet naar aanleiding van een zelfinspectie besluiten om uw organisatie eens te bezoeken.

5.1.2 Onderwerpen

in het vizier

gevaarlijke stoffen

werkdruk

eerlijke 
betaling

De Arbeidsinspectie heeft vijf online zelfinspecties.

  • Via Gezond en veilig werken kunt u nagaan of u alle arbeidsrisico’s in uw organisatie in het vizier heeft. Deze zelfinspectie bevat de onderwerpen RI&E en plan van aanpak, veilig en gezond gedrag, werkomgeving, contract bedrijfsarts/arbodienst, preventiemedewerker, en bedrijfshulpverlener. Voor elk onderwerp beantwoordt u een aantal vragen en over elke vraag krijgt u meer informatie. Ontbreekt iets in uw organisatie, dan zet de tool uiteen wat u moet doen.
  • De zelfinspectie Werken met gevaarlijke stoffen gaat in vier stappen na welke stoffen in de organisatie aanwezig zijn, hoe gevaarlijk deze zijn, welke maatregelen u moet nemen en hoe u deze maatregelen borgt. Verder is in deze inspectie veel extra informatie te vinden over de regelgeving voor werken met gevaarlijke stoffen.
  • De zelfinspectie Werkdruk en ongewenst gedrag onderscheidt drie onderwerpen, namelijk ‘Te hoge werkdruk’, ‘Pesten, discriminatie en seksuele intimidatie’ en ‘Aanpak van agressie en geweld door derden’. Deze drie hebben elk een eigen zelfinspectie. Over elk onderwerp vindt u extra informatie, los van de zelftest.
  • Met de zelfinspectie Eerlijk werken kunt u nagaan of u voldoet aan wettelijke verplichtingen, zoals werk- en rusttijden van werknemers, eerlijke betaling en het beschikken over de juiste vergunningen voor uw medewerkers.
  • In de zelfinspectie Ongevalsonderzoek staat hoe u een arbeidsongeval onderzoekt, rapporteert en een verbeterplan opstelt om de veiligheid te verbeteren en nog een ongeluk te voorkomen (zie ook het kader in paragraaf 6.2.4).

Iedereen gezond en veilig werken

asbest

Op inspectie-checklist.nl vindt u meer checklists. Bijvoorbeeld waarmee u kunt controleren of het schoonmaakbedrijf dat bij u schoonmaakt zich aan de regels houdt. Er is ook een checklist die u helpt bij het kiezen van een uitzendbureau om op een eerlijke en veilige manier uitzendkrachten in te lenen. Maar er staat ook een checklist om onvoorziene blootstelling van asbest te voorkomen.

5.1.3 Basisinspectiemodules

intern gebruik

houvast

Behalve de zelfinspectiemodules publiceert de Arbeidsinspectie basisinspectiemodules (BIM). Terwijl de zelfinspecties echt bedoeld zijn voor werkgevers, zijn basisinspecties eigenlijk voor intern gebruik. Ze beschrijven hoe een inspecteur te werk gaat bij een bepaald arbeidsrisico. Daar heeft u zelf natuurlijk ook veel aan. Een basisinspectiemodule is opgesteld volgens de laatste technische en wetenschappelijke inzichten. Een BIM beschrijft een algemene werkwijze voor een inspectie. Dit geeft de inspecteurs houvast, maar ze mogen ervan afwijken als de situatie daarom vraagt. Voor elk van onderstaande thema’s zijn op de website van de Arbeidsinspectie diverse BIM’s gepubliceerd:

  • algemeen arbobeleid;
  • arbeidstijden;
  • psychosociale arbeidsbelasting;
  • fysieke belasting;
  • gevaarlijke stoffen;
  • andere arbeidsrisico’s;
  • risico’s op specifieke werkplekken.