U bent hier

6.3 Ongevalsrapportage

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

rapport

conclusie

officier van justitie

De Arbeidsinspectie rondt het onderzoek in uw organisatie af met een rapport. Doorgaans ligt dit er binnen 13 weken. Bij ingewikkelde gevallen duurt het vaak langer. Afhankelijk van de conclusies maakt de inspecteur een ongevalsrapport of een ongevalsboeterapport op.

6.3.1 Ongevalsrapport

niets te ­verwijten

De NLA onderzoekt arbeidsongevallen om te constateren of een werkgever de Arbowet heeft overtreden. Er kan sprake zijn van nalatigheid. Of misschien heeft hij al het mogelijke gedaan om de veiligheid te waarborgen, maar hebben werknemers de veiligheidsvoorschriften genegeerd. Of misschien was het ongeluk niet te voorkomen. Valt de werkgever of betrokken werknemers niets te verwijten, dan volgen er geen sancties. De inspecteur stelt wel een ongevalsrapport op. Alle betrokkenen ontvangen een exemplaar.

6.3.2 Ongevalsboeterapport

Is er wel sprake van een of meer wetsovertredingen en zijn deze overtredingen (mede) de oorzaak van het ongeluk? Dan komt er mogelijk een ongevalsboeterapport.

Investeren in preventie in plaats van boete

licht letsel

In 2020 ging de gedifferentieerde aanpak bij arbeidsongevallen van start. De gedachte is dat investeren in veiligheid soms meer oplevert dan het opleggen van een boete. Heeft een werknemer licht letsel opgelopen omdat de werkgever zich niet aan de wet heeft gehouden, dan volgt niet automatisch een ongevalsboeterapport. De inspecteur kan de werkgever opleggen een verbeterplan op te stellen om herhaling te voorkomen.

Bij een overlijden gaat de inspecteur nog een stapje verder dan een ongevalsboeterapport, want dan haalt hij de officier van justitie erbij. Samen onderzoeken zij of er sprake is van een vermoedelijke overtreding. Zo ja, dan maakt de inspecteur naast zijn eindrapport een proces-verbaal op.