U bent hier

8.4 Klacht tegen inspecteur

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

gedragscode

niet correct

Inspecteurs moeten zich bij bedrijfsbezoeken strikt houden aan de gedragscode die de Arbeidsinspectie heeft opgesteld. Zo moet een inspecteur iedereen in uw organisatie respectvol en correct behandelen, zich legitimeren, duidelijk aangeven wat het doel is van zijn bezoek en welke vorm van medewerking hij verwacht, vertrouwelijk omgaan met de informatie die hij verzamelt en geen disproportionele sancties opleggen. Als u van mening bent dat de inspecteur niet correct handelt tijdens zijn bezoek, kunt u een klacht indienen bij de Arbeidsinspectie.

8.4.1 Redenen

discriminerend gedrag

onheuse ­behandeling

U kunt diverse redenen hebben om een klacht in te dienen bij de Arbeidsinspectie. Bijvoorbeeld omdat u vindt dat de inspecteur niet correct heeft gehandeld of onbeschoft, brutaal of discriminerend gedrag vertoonde. Het kan ook voorkomen dat de inspecteur de regelgeving verkeerd interpreteert. Misschien is hij – op welke manier dan ook – niet integer tijdens zijn bezoek aan uw organisatie. Misschien komt hij afspraken niet na of heeft deze te laat afgehandeld en stuurt hij bijvoorbeeld beloofde informatie niet tijdig op.

8.4.2 Contactformulier

informatie

functie

Bij onheuse behandeling door een inspecteur of andere medewerker van de Arbeidsinspectie kan de klager een contactformulier invullen op de website van de Arbeidsinspectie. Hij doet er goed aan om de volgende informatie te vermelden:

  • een duidelijke uiteenzetting van wat er is gebeurd en wat de reden van de klacht is;
  • persoonlijke gegevens van de klager (naam en functie);
  • naam en functie van degene waar de klacht over gaat, als deze informatie bekend is;
  • de datum waarop de klachtbrief is verzonden;
  • de datum waarop de gebeurtenis waarover de klacht gaat heeft plaatsgevonden.

8.4.3 Afhandeling

verslag

De teammanager van de inspecteur waarover een klacht is ingediend, neemt contact op met de klager. Mogelijk stemt het telefoongesprek tot voldoende tevredenheid. Zo niet, dan krijgt de klager een uitnodiging voor een hoorzitting. Daarin probeert de Arbeidsinspectie uit te vinden wat er is gebeurd door zowel de klager als de inspecteur te horen. De Arbeidsinspectie onderzoekt een klacht binnen zes weken en verlengt deze periode eventueel met vier weken. Als de klager instemt, kan deze termijn nogmaals worden verlengd. De klager ontvangt een verslag en heeft een week de tijd om eventuele onjuistheden door te geven. Vervolgens geeft de directeur van de Arbeidsinspectie een eindoordeel: hij beslist of de klacht gegrond is of niet.

In beroep gaan tegen de beslissing van de directeur van de Arbeidsinspectie is niet mogelijk. Wel kan de klager binnen een jaar een verzoekschrift indienen bij de Nationale Ombudsman. Deze onderzoekt of de Arbeidsinspectie zorgvuldig met de klacht is omgegaan.