U bent hier

8.2 Bezwaar aantekenen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

Na het verstrijken van de termijn voor het indienen van de zienswijze ontvangt u een boetebeschikking van de Arbeidsinspectie. Als u een zienswijze heeft ingediend, wordt hierop gereageerd in de boetebeschikking.

bezwaar

Vanaf de dagtekening van deze beschikking heeft uw organisatie zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. In de praktijk komt het er vaak op neer dat de arboprofessional verantwoordelijk is voor het aantekenen van bezwaar.

8.2.1 Bezwaarschrift indienen

helder en 
compleet

Bij het aantekenen van bezwaar kunt u het zich niet permitteren om een kort briefje te sturen met de mededeling dat het niet eens is met de opgelegde sanctie. U moet zorgen voor een helder en compleet bezwaarschrift. Informatie die in ieder geval niet mag ontbreken:

  • gegevens over de boetebeschikking waar u bezwaar tegen wilt maken (nummer en de datum van de beschikking);
  • een duidelijke uiteenzetting van de reden van het bezwaar;
  • gegevens van degene die het bezwaar indient (naam en adres). Dit kan de werkgever zelf zijn, maar het kan ook worden gedaan door een vertegenwoordiger, zoals de arboprofessional of een juridisch adviseur.

relevante ­documenten

Het is handig om bij het bezwaarschrift de datum van verzending te vermelden en een kopie van de boetebeschikking toe te voegen. Als er andere relevante documenten zijn, stuurt u die natuurlijk ook mee.

Verlies de reactietermijn niet uit het oog

zes weken

Alleen als het bezwaar binnen de termijn van zes weken is ingediend, is de Arbeidsinspectie verplicht om er iets mee te doen. Krijgt de NLA het bezwaarschrift later binnen dan de zes weken die hiervoor staan, dan is het afwachten of uw bezwaar nog in behandeling wordt genomen. Degene die het bezwaar ontvangt, kan beslissen om het bezwaar uit goede wil alsnog te behandelen. Maar hij heeft het recht om dit te weigeren.

8.2.2 Afhandeling

hoorzitting

In de week nadat uw organisatie het bezwaarschrift heeft verstuurd, krijgt uw organisatie een ontvangstbevestiging. Daarin wordt de werkgever gevraagd of hij gehoord wil worden en zo ja, of hij dat persoonlijk, via een videovergadering of telefonisch wil. Zo’n hoorzitting vindt meestal plaats in de vierde week nadat u het bezwaarschrift heeft verstuurd.

toelichting

Een hoorzitting is niet verplicht. Als een werkgever aangeeft geen behoefte te hebben aan het geven van een toelichting, neemt de Arbeidsinspectie een beslissing op basis van de beschikbare informatie. De werkgever ontvangt een beslissing binnen zes weken, gerekend vanaf het aflopen van de bezwaartermijn. Is er dan nog geen beslissing genomen, dan heeft de Arbeidsinspectie nog zes weken om tot een beslissing te komen. Lukt dat ook niet, dan kan de Arbeidsinspectie alleen nog verlengen met toestemming van uw organisatie. Er zijn drie mogelijke uitkomsten: de boete wordt ingetrokken, verlaagd of blijft gelijk.

Geen uitstel van betaling bij aantekenen bezwaar

Het feit dat u een bezwaar heeft ingediend, betekent niet dat uw organisatie (tijdelijk) ontheven is van de opgelegde sanctie. Een bezwaarprocedure betekent geen uitstel van betaling. Heeft uw organisatie een boete gekregen, dan moet u die boete gewoon binnen de gestelde termijn betalen.

Voordeel

geld terug

Valt de beslissing op het bezwaar in het voordeel uit van uw organisatie, dan krijgt u het geld terug. Dat is uiteraard beter dan aanmaningen of zelfs de deurwaarder op de stoep krijgen vanwege wanbetaling.

Uitstel

Bent u gebrand op uitstel van betaling, dan kunt u naar de rechter stappen om een voorlopige voorziening te treffen. Maar het is wel de vraag of de kosten van de weg naar de rechter opwegen tegen het boetebedrag dat uw organisatie moet betalen.