U bent hier

Onderneming & Salaris
Vakantie en verlof5. Bijzondere situaties bij opname vakantie5.3 Terugroepen van vakantie

5.3 Terugroepen van vakantie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2020

noodgeval

Het kan gebeuren dat een werknemer op vakantie is en er zich een noodgeval in uw organisatie voordoet waarbij juist die werknemer nodig is. Bij een dringende reden met een bedrijfsbelang dat boven het belang van de werknemer gaat, mag u hem terugroepen van zijn vakantie.

Overleg

schade oploopt

Het moeten terugroepen van een werknemer kan bijvoorbeeld nodig zijn in de situatie dat hij de enige is met een bepaald specialisme om een dringend bedrijfsprobleem op te lossen of als alleen die werknemer een bepaalde klant verder kan helpen, waarbij uw onderneming zonder zijn hulp schade oploopt. Het terugroepen van vakantie moet wel in overleg met de werknemer gebeuren. Hetzelfde geldt overigens voor het terugdraaien van een eerder toegekend vakantieverzoek als u daar een gewichtige reden voor heeft, maar waarbij de werknemer dus nog niet op vakantie is (zie ook paragraaf 4.1). Normaal gesproken zal de werknemer begrip hebben voor de situatie en kunt u in goed overleg zijn vakantie onderbreken of annuleren.

Als de werknemer weigert om eerder terug te komen van vakantie – terwijl er een zwaarwegend bedrijfsbelang voor is – kunt u hem bij terugkomst een sanctie opleggen. Dat kan afhankelijk van de situatie een officiële waarschuwing, schadevergoeding of ontslag op staande voet zijn.

Schadevergoeding

gemaakte kosten vergoeden

geen verzekering

Bij het onderbreken van de vakantie van de werknemer of het annuleren ervan vanwege een zwaarwegend bedrijfsbelang is uw onderneming verplicht om hem de gemaakte kosten voor de vakantie te vergoeden. Die schadevergoeding moet in redelijkheid worden bepaald. U hoeft dus bijvoorbeeld niet de volledige vakantie te vergoeden als u de werknemer op de één-na-laatste dag van zijn twee weken durende vakantie terugroept. Maar als de werknemer bijvoorbeeld geen annuleringsverzekering heeft afgesloten en dus geen uitkering krijgt van een verzekering voor het onderbreken of annuleren van zijn vakantie, hoeven die kosten niet voor zijn rekening te komen.

achtergrond

De werknemer moet de schadevergoeding netto ontvangen. Dat betekent dat u de vergoeding moet bruteren of als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte moet brengen. In dat laatste geval geldt het gebruikelijkheidscriterium, maar vanwege de werkgerelateerde achtergrond van het eindheffingsloon zal dit geen problemen opleveren.

Werknemer wil vakantieopname annuleren

dagen bewaren

overleg

Het kan ook gebeuren dat een werknemer zijn afgesproken vakantieperiode wil intrekken. Denk aan de situatie dat de geboekte vakantie is geannuleerd vanwege een pandemie als het coronavirus. Hij kan dan zijn vakantiedagen willen bewaren voor een ander moment. U hoeft niet mee te werken aan zo’n verzoek. De vakantie is immers eerder op verzoek van of minstens in overeenstemming met de werknemer vastgesteld. Als zijn omstandigheden veranderen, hoeft u daar in principe niets mee. U mág het verzoek wel gewoon inwilligen uiteraard. Goed overleg hierover is in elk geval aan te raden.