4.5 Positie melder en klager
benadeling
Werknemers die melding doen of een klacht indienen over seksuele intimidatie, moeten volgens de gelijkebehandelingswetgeving bescherming genieten tegen benadeling als gevolg van hun melding of klacht. Dit betekent dat zij niet mogen worden gestraft, gediscrimineerd of op enige andere manier negatief behandeld mogen worden vanwege hun melding. Het advies is om deze bescherming ook te bieden bij meldingen en klachten over pesten, agressie en geweld.
Verwijzen
hulpverlening
Omdat een vertrouwenspersoon geen therapeut is, kunnen werknemers die blootgesteld zijn aan grensoverschrijdend gedrag behoefte hebben aan meer hulp dan de vertrouwenspersoon kan bieden. Het is daarom belangrijk om werknemers verwijsmogelijkheden naar passende hulpverlening te bieden, en dat ook te financieren als mensen geen beroep kunnen doen op hun eigen verzekering. Daarnaast is begeleiding bij re-integratie na uitval door seksuele intimidatie onmisbaar.
Dit kan het opstellen van een re-integratieplan omvatten, waarbij u rekening houdt met de specifieke behoeften van de werknemer en mogelijke aanpassingen op de werkplek om een veilige terugkeer te waarborgen.