8.2 Arbeidsomstandigheden
aantonen
Bij ontslag vanwege frequent ziekteverzuim is het van belang dat u kunt aantonen dat de ziekte niet voortkomt uit slechte arbeidsomstandigheden. Anders zal de kantonrechter uw verzoekschrift waarschijnlijk afwijzen.
Pas als het frequente ziekteverzuim tot ernstige organisatorische problemen leidt, kan dat aanleiding geven om ontslag te verlenen. Dat is niet snel het geval.
8.2.1 In gesprek gaan
oorzaak
bedrijfsarts
Heeft u een werknemer die frequent verzuimt, dan is het verstandig om eerst met hem in gesprek te gaan. Het is belangrijk boven tafel te krijgen wat de oorzaak is van het frequente verzuim. Is het echt gerelateerd aan ziekteverzuim of lichamelijke beperkingen, of speelt er eigenlijk iets anders? U hoeft ook niet iedere ziekmelding zomaar te accepteren als een geoorloofde verzuimdag. U zult dieper moeten graven en proberen te achterhalen wat er daadwerkelijk aan de hand is. Het is zeer aan te raden om de bedrijfsarts hierbij te betrekken. Hij is namelijk de enige die mag beoordelen of het verzuim gerelateerd is aan arbeidsongeschiktheid en die mag vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.
Sturen
chronische ziekte
Als er bijvoorbeeld sprake is van een chronische ziekte, is het best denkbaar dat een werknemer vaker uitvalt, omdat er allerlei reële klachten zijn. Maar als er eigenlijk weinig aan de hand is met de werknemer en hij toch veelvuldig verzuimt, is het verstandig om hier strak op te sturen. Bespreek wat de achtergrond is van het veelvuldig verzuim en hoe de werknemer dit in de toekomst kan voorkomen. Vraag ook wat u zelf kunt doen om hieraan bij te dragen.
Geef in uw verzoekschrift aan dat er overleg met de werknemer heeft plaatsgevonden over het verstorend effect van zijn verzuim op de bedrijfsvoering en dat u samen heeft gekeken naar mogelijke oplossingen.
8.2.2 Oorzaak verzuim
verslag
Om verrassingen in de ontslagprocedure te voorkomen, is het verstandig om van tevoren goed na te gaan wat werkelijk de oorzaak van het verzuim is en hier ook naar te handelen. Omdat de mogelijkheden voor ontslag bij frequent ziekteverzuim beperkt zijn, is het zaak dat u in gesprek blijft met de werknemer en hier goede verslagen van maakt.
Werkdruk
conflict
Frequent ziekteverzuim kan ook te maken hebben met een te hoge werkdruk. In dat geval moet u kijken welke maatregelen u kunt nemen om deze werkdruk naar beneden te krijgen. Heldere regels over het verzuimbeleid voorkomen conflicten over ziekteverzuim.
Is afwezigheid werknemer echt verstorend?
vervanging
Bij een ontslagaanvraag zal de rechter willen weten of het veelvuldig verzuim verstorend werkt voor uw organisatie. Daarbij moet het zo ver gaan dat het onverwachte wegvallen van de werknemer forse problemen geeft voor het totaal aan werkzaamheden. Is het mogelijk om makkelijk vervanging te regelen (zoals bij een grotere organisatie sneller het geval is) of blijkt dit in de praktijk nauwelijks te realiseren? Dat dit kostbaar is, is minder van belang. Dat wordt onder het ondernemersrisico geschaard.
Overbelasting
ziek
Blijkt het werkproces – met veel passen en meten – altijd wel door te gaan, dan kunt u niet snel tot ontslag overgaan. Dat bleek ook uit een rechtszaak waar een autotechnicus zich in 3,5 jaar 48 keer ziek meldde. UWV verwachtte dat dit continue ziek zijn voorlopig niet zou veranderen. Het frequente verzuim kostte de werkgever een hoop geld, omdat hij steeds een zzp’er moest inhuren, die pas ná de eerste ziektedag beschikbaar was. Ook zou het ziekteverzuim leiden tot overbelasting van collega’s en, door het uitlopen van reparaties, zorgen voor ontevreden klanten. Volgens de kantonrechter had de werkgever deze punten echter niet voldoende onderbouwd. Zo had de werkgever onvoldoende aangetoond dat collega’s het werk niet overnamen en dat er vertraging werd opgelopen. Dat de teruggelopen klanttevredenheid en overbelasting van collega’s door het ziekteverzuim kwamen, was zelfs helemaal niet bewezen. Het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst op de c-grond werd dan ook afgewezen.
Rechtbank Den Haag, 3 september 2021, ECLI (verkort): 9772