3.1 Volwassenenminimum
vanaf 21 jaar
In 2024 geldt het (volledige) minimumloon voor werknemers vanaf de leeftijd van 21 jaar. Het recht op dit volwassenenminimum ontstaat op de dag van de 21e verjaardag.
Neemt uw onderneming een arbeidskracht van buiten de EER of Zwitserland aan, dan kan een werkvergunning nodig zijn. Één van de voorwaarden van zo’n vergunning is dat de buitenlandse werknemer het volledige minimumloon betaald krijgt, ongeacht zijn leeftijd.
recht eindigt niet
Het recht op het volledige minimumloon eindigt niet als werknemers de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken, maar loopt gewoon door.
Bedrag
bijzonder verhogen
hogere loonkosten
Per 1 januari 2024 bedraagt het minimumloon voor volwassenen € 13,27 per uur (dit geldt voor de eerste helft van 2024). Het kabinet wil dit bedrag bijzonder verhogen per 1 juli 2024, en wel met 1,2%, los van de reguliere indexatie die elk halfjaar plaatsvindt op basis van de stijging van de gemiddelde contractlonen. Dat betekent dat werkgevers met veel werknemers die (rond) het minimumloon verdienen, straks met hogere loonkosten te maken krijgen. Datzelfde was het geval per 1 januari 2023, toen er naast de reguliere halfjaarlijkse indexatie ook een bijzondere verhoging van het wettelijk minimumloon plaatsvond, te weten van 8,05%, waardoor minimumloners er in totaal 10,15% op vooruit zijn gegaan per 2023. Deze bijzondere (extra) verhoging was de eerste in de geschiedenis van het wettelijk minimumloon.
Het wetsvoorstel dat de bijzondere verhoging per 1 juli 2024 regelt, ligt op het moment van schrijven van dit dossier ter advies bij de Raad van State, en moet dus nog door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen.