U bent hier

5.2 Uitkeringen sociale zekerheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

gekoppeld aan de hoogte

koppeling met ontwikkeling

De meeste socialezekerheidsregelingen zijn gekoppeld aan de hoogte van het minimumloon (omdat de uitkering bijvoorbeeld (maximaal) een bepaald percentage van het minimumloon bedraagt). Dat is bijvoorbeeld het geval bij uitkeringen op grond van de Algemene nabestaandenwet (ANW), Algemene ouderdomswet (AOW), Participatiewet en Wajong, en bij de inkomensgrenzen voor de huur- en zorgtoeslag. Maar er kan ook een koppeling bestaan met de ontwikkeling van het minimumloon (zoals de procentuele stijging ervan). Dat is bijvoorbeeld het geval bij loongerelateerde uitkeringen op grond van de Wet arbeid en zorg (WAZO), Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), Werkloosheidswet (WW) en Ziektewet (ZW) en het bijbehorende maximumuitkeringsdagloon.

gevolgen

Hoe de koppeling ook is vormgegeven, de halfjaarlijkse aanpassing van het wettelijk minimumloon heeft gevolgen voor de diverse socialezekerheidsuitkeringen.

Doorwerking bijzondere verhoging

volledig

De beoogde bijzondere verhoging van het minimumloon per 1 juli 2024 van 1,2% náást de reguliere indexatie (zie paragraaf 3.1), zal volledig doorwerken in de uitkeringen die aan het minimumloon zijn gekoppeld. Doorwerking van de bijzondere verhoging op de inkomensgrenzen in de arbeidskorting is echter niet aan de orde. Die grenzen worden per 1 januari 2025 vastgesteld op de hoogtes die ze zouden hebben gehad zonder de bijzondere verhoging.