11.1 Bezwaar maken
niet eens met eigen aangifte
voor bezwaar vatbaar
Uw onderneming kan zoals gezegd in opstand komen tegen beslissingen van de Belastingdienst. U kunt echter ook een fiscale procedure voeren als u het niet eens bent met uw eigen loonaangifte – als uw onderneming belang heeft bij de hoogte van de afdracht – of met de regels waarmee u de loonheffingen heeft berekend, aangegeven en betaald. Tegen een beslissing van de Belastingdienst kunt u overigens alleen bezwaar maken als het om een zogeheten voor bezwaar vatbare beschikking gaat. Als dat het geval is, staat in de betreffende beschikking precies hoe, waar en voor wanneer u uw bezwaar moet indienen. Tijdens de bezwaarfase heeft zowel uw onderneming als de Belastingdienst met diverse rechten en plichten te maken.
Let op dat het indienen van een correctie niet gelijk staat aan het maken van bezwaar of een verzoek om teruggaaf. Dat hoeft ook niet omdat u de financiële gevolgen van de correctie meestal zelf verrekent met de loonaangifte waarbij u de correctie meestuurt (zie paragraaf 8.3.2).
Inhoud
verstandig
In uw bezwaarschrift moet u in elk geval de naam en het vestigingsadres van uw onderneming opnemen, de datum van indiening van het bezwaar, het nummer/kenmerk van de beschikking of (naheffings)aanslag waartegen u in opstand komt (stuur hiervan een kopie mee), uw motivering en handtekening. Verder is het verstandig om ook de volgende zaken in uw bezwaar op te nemen:
- de uitdrukkelijke vermelding dat uw bezwaar zich ook richt tegen de eventuele boete of belastingrente in de beschikking of aanslag waartegen u bezwaar maakt;
- het uitdrukkelijke verzoek tot uitstel van betaling voor het bestreden bedrag;
- een verzoek tot vergoeding van de gemaakte kosten.
pro-forma-bezwaar
Bij een ingediend bezwaar dat niet aan de eisen qua inhoud voldoet, krijgt u de gelegenheid om dit verzuim te herstellen. Deze mogelijkheid kunt u via een zogeheten pro-formabezwaar benutten als uw onderneming het niet redt om aan de bezwaartermijn te voldoen. U dient dan binnen de bezwaartermijn een pro-formabezwaar zonder motivering in. De Belastingdienst geeft u daarna gelegenheid om uw motivering in te dienen, waardoor u dus tijd heeft gewonnen zonder uw bezwaarmogelijkheid te verspelen.
slim gebruik van de fax
zes weken
Het is niet toegestaan om een bezwaarschrift per fax in te dienen, maar de binnenkomst van de fax geldt wel als indieningsmoment. Het verzuim vanwege het via een niet-toegestaan medium indienen van bezwaar mag u nog herstellen. Slim gebruik van de fax kan dus voorkomen dat uw bezwaar te laat is. Als namelijk de eerste pagina van uw bezwaar uiterlijk om 23.59 uur op de laatste dag van de bezwaartermijn per fax bij de Belastingdienst binnenkomt, is uw bezwaar nog (net) op tijd ingediend. Vervolgens krijgt u de gelegenheid om uw verzuim wegens het onvolledig en via een niet-toegestaan medium indienen van bezwaar te herstellen.
Indienen
Voor het indienen van uw bezwaar heeft u zes weken de tijd vanaf de dag na de dagtekening van de beschikking van de Belastingdienst. Als het om een bezwaar tegen uw eigen loonaangifte gaat, heeft u zes weken de tijd vanaf de dag na de betaling van de loonheffingen.
op tijd
Als de laatste dag van de bezwaartermijn op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag valt, schuift het einde van de bezwaartermijn door naar de eerstvolgende dag die niet zo’n dag is.
te laat
Uw bezwaarschrift is op tijd als het uiterlijk op de laatste dag van de bezwaartermijn bij de Belastingdienst binnen is. Bij verzending per post is uw bezwaar op tijd als het vóór het einde van de zeswekentermijn is gepost en in de zevende week bij de fiscus binnenkomt. Mocht u het bezwaar naar het verkeerde belastingkantoor sturen, dan geldt de ontvangstdatum daar als indieningsmoment en wordt uw bezwaar aan het juiste kantoor doorgestuurd. Zorg dat u altijd een ontvangstbevestiging krijgt van uw bezwaar, en controleer ook de daarin vermelde ontvangstdatum.
ambtshalve afhandeling
De Belastingdienst kan een te laat ingediend bezwaar niet-ontvankelijk verklaren, tenzij u kunt bewijzen dat het overschrijden van de bezwaartermijn niet de schuld van uw onderneming was. Het niet-ontvankelijk zijn van een bezwaar betekent dat de fiscus het niet in behandeling hoeft te nemen. Overigens volgt in dat geval meestal wel een ambtshalve afhandeling, maar als die afhandeling niet het gewenste resultaat geeft, zijn geen verdere stappen meer mogelijk.
Versnellen
prorogatie
Als de bezwaarfase niet het gewenste resultaat oplevert, kunt u vervolgens in beroep gaan bij de rechtbank (zie paragraaf 11.2). Is van tevoren echter al duidelijk dat het maken van bezwaar nergens toe zal leiden, dan kunt u deze stap overslaan en het verloop van de fiscale procedure versnellen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u al overleg heeft gevoerd met de Belastingdienst over de kwestie en duidelijk is dat de standpunten niet zullen wijzigen. In uw bezwaarschrift moet u dan om zogeheten prorogatie verzoeken. Als de fiscus hiermee akkoord gaat, wordt uw bezwaar doorgestuurd naar de rechtbank. Hier wordt uw bezwaar dan als een beroepschrift in behandeling genomen.
Wie voert de fiscale procedure?
machtigen
Niet alleen uw onderneming kan een fiscale procedure voeren, maar de werknemer – als belanghebbende van de door u ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen – kan dat ook. U hoeft de procedure overigens niet per se zelf te voeren maar mag daar ook iemand anders voor machtigen. Verder is het niet verplicht maar wel verstandig – zeker in de stappen ná het maken van bezwaar – om specialistische hulp in de arm te nemen.