12. Toekomstmuziek
Na alle voorgaande hoofdstukken over onder andere de ingewikkelde berekeningen van de loonheffingen, sluit dit themadossier af met een mogelijk toekomstplaatje. De overheid zou op termijn namelijk het liefst een zogeheten loonsomheffing invoeren: één grondslag per werkgever waarover één tarief wordt geheven. Die toekomst zou dus behoorlijk wat lastenverlichting met zich meebrengen.
De in hoofdstuk 1 en 4 besproken uniformering van het loonbegrip was voor de regering een eerste stap in de richting van de gewenste loonsomheffing. Bij loonsomheffing komt de heffing op individueel werknemersniveau te vervallen, en komt er slechts één tarief per werkgever, één grondslag per werkgever, één personenkring en één gegevensuitvraag.
Via loonsomheffing zou u door vermenigvuldiging van de loonsom van uw onderneming met één tarief kunnen berekenen wat u aan de Belastingdienst moet afdragen.
De loonsomheffing zou bijvoorbeeld 60% kunnen bedragen en de volgende opbouw kunnen hebben:
- 25% premie volksverzekeringen (werknemerslast);
- 18% loonbelasting (werknemerslast);
- 10% premies werknemersverzekeringen (werkgeverslast);
- 7% bijdrage Zorgverzekeringswet (werkgeverslast).
Gevolgen werkgevers
Een loonsomheffing zou werkgevers veel administratieve lasten besparen omdat heffing niet meer op individueel werknemersniveau hoeft te gebeuren. Er zouden dan drie loonsommen bestaan: voor de groep belasting- en premieplichtige werknemers, voor de groep alleen belastingplichtige werknemers en voor de groep alleen premieplichtige werknemers. Loonsomheffing betekent overigens niet dat voor alle werkgevers hetzelfde tarief zou gelden. Dit tarief kan ook per werkgever of per sector worden bepaald. Verder kunnen de huidige prikkels als premiedifferentiatie, premiekortingen en afdrachtverminderingen de vorm van een korting of bijbetaling op de loonsomheffing krijgen.
Onder de loonsomheffing zou u in de aangifte loonheffingen alsnog de individuele werknemersgegevens moeten invullen. Die gegevens moeten immers in de polisadministratie van UWV worden opgenomen.
Gevolgen werknemers
Voor werknemers zou loonsomheffing bijvoorbeeld het verschil tussen het bruto- en nettosalaris inzichtelijker maken. Daar zou echter tegenover staan dat iedere werknemer na afloop van het jaar aangifte inkomstenbelasting moet doen, om de voor zijn specifieke situatie benodigde afrekening te kunnen maken. Om een lastenverzwaring bij werknemers en stijging van de uitvoeringskosten bij de Belastingdienst te voorkomen, zou een drastische vereenvoudiging van de inkomstenbelasting nodig zijn.
Er zitten nog veel haken en ogen aan loonsomheffing. Er zou dan ook van alles moeten worden aangepast om deze vorm van heffing mogelijk te maken. Daarom is loonsomheffing voorlopig nog slechts toekomstmuziek.