8.1 WAGWEU
werknemer ter beschikking
transnationale dienstverrichting
Op zogeheten transnationale dienstverrichting is de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WAGWEU) van toepassing. De WAGWEU is een uitwerking van de vroegere Detacheringsrichtlijn en Handhavingsrichtlijn samen.
Toepassing
toepassingsbereik
geldt niet
Onder het toepassingsbereik van de WAGWEU vallen in elk geval de werknemers die vanuit hun (buitenlandse) werkgever in een andere EU-lidstaat tijdelijk naar Nederland worden uitgezonden om hier te komen werken. Als het gaat om buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland komen werken voor een Nederlandse werkgever, geldt de WAGWEU niet. Onder de WAGWEU vallen verder wel de Nederlandse werknemers die door hun Nederlandse werkgever tijdelijk naar een andere EU-lidstaat worden uitgezonden, maar zeevarend personeel van koopvaardijondernemingen weer niet.
Onder de WAGWEU gaat het bij detachering om een situatie van transnationale dienstverrichting waarbij een werknemer voor zijn werkgever tijdelijk in een land gaat werken waar hij normaal gesproken niet werkt, en de arbeidsovereenkomst met zijn werkgever in stand blijft.
zuivere dienstverlening
concern
uitzending
Er zijn drie soorten van transnationale dienstverrichting (detachering) mogelijk in Nederland:
- Een dienstverrichter uit een andere EU-lidstaat die onder zijn leiding en toezicht een werknemer ter beschikking stelt aan een dienstontvanger in Nederland op grond van een overeenkomst tussen hem en de dienstontvanger, oftewel zuivere dienstverlening in de vorm van aanneming van werk (bijvoorbeeld een Belgisch bedrijf dat hier met zijn personeel een klus komt klaren in opdracht van een Nederlands bedrijf).
- Een onderneming uit een andere EU-lidstaat die een werknemer ter beschikking stelt aan een vestiging van die onderneming in Nederland of aan een onderneming in Nederland die deel uitmaakt van hetzelfde concern, oftewel detachering binnen een multinational.
- Een dienstverrichter uit een andere EU-lidstaat die tegen een vergoeding een werknemer ter beschikking stelt aan een dienstontvanger in Nederland om onder leiding en toezicht van die dienstontvanger arbeid te verrichten, oftewel uitzending van personeel (de dienstverrichter blijft verantwoordelijk voor de arbeidsvoorwaarden van de uitzendkracht).
Begrippen
in een andere EU-lidstaat
Voor het vervolg van dit themadossier is het handig om de definitie van een aantal begrippen uit de WAGWEU, die u hiervoor al tegenkwam, te kennen:
- Dienstverrichter: dit is degene die in het kader van transnationale dienstverrichting een werknemer ter beschikking stelt om tijdelijk arbeid te verrichten in Nederland.
- Dienstontvanger: dit is de in Nederland gevestigde onderneming waarvoor een gedetacheerde werknemer of zelfstandige werkzaamheden verricht in het kader van transnationale dienstverrichting.
- Gedetacheerde werknemer: dit is de werknemer die in het kader van transnationale dienstverrichting op basis van een arbeidsovereenkomst tijdelijk werkt in een andere EU-lidstaat dan waar hij normaal gesproken werkt.
- Zelfstandige: dit is degene die in het kader van de uitoefening van beroep of bedrijf werkt in een andere EU-lidstaat dan waar hij normaal gesproken werkt.
Dat de WAGWEU ook geldt voor zelfstandigen uit een andere EU-lidstaat die in Nederland werken – terwijl dit géén detachering is – is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De activiteit van de buitenlandse zelfstandigen geldt als grensoverschrijdende dienstverlening.