U bent hier

6.2 Grondslag voor inhouding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

Om een juiste berekening van de in te houden loonbelasting/premie volksverzekeringen te kunnen maken, moet u natuurlijk precies weten over welk bedrag u de inhouding moet doen. Zoals u in de vorige hoofdstukken al heeft kunnen lezen, vormen immers niet alle beloningen ook belast loon voor de werknemers.

kolom 14 loonstaat

De heffingsgrondslag voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen wordt bepaald door kolom 14 van de loonstaat. In deze kolom boekt u al het loon van de werknemer dat belast is voor de loonbelasting/volksverzekeringen, tegen de voor het beloningselement geldende waarde. Loonbestanddelen die geen belast loon voor de werknemer vormen – zoals gerichte vrijstellingen (zie hoofdstuk 3) en ander eindheffingsloon – hoeft u niet in deze kolom op te nemen.

Eindheffingsloon valt buiten heffingsgrondslag

naar keuze aangewezen

Soms kunt u er via eindheffing voor kiezen of bent u verplicht om de verschuldigde loonheffing voor uw rekening te nemen. Zulk eindheffingsloon vormt geen belast loon voor de werknemer. Het (naar keuze) aangewezen eindheffingsloon voor in de vrije ruimte is ook onbelast loon voor uw onderneming voor in totaal maximaal 1,2% van uw fiscale loonsom. Bij overschrijding van die vrije ruimte is uw onderneming 80% eindheffing verschuldigd. Verplichte eindheffing speelt bijvoorbeeld bij excessieve vertrekvergoedingen (eindheffing 75%).