U bent hier

6.1 Moment van inhouding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

loon fiscaal genoten

Het is van belang dat u de inhouding van loonbelasting/premie volksverzekeringen op het juiste moment doet. Voor dat juiste moment is het fiscale genietingsmoment bepalend, dat is het moment waarop het loon fiscaal gezien door de werknemer wordt genoten (zie de figuur hieronder).

Ongebruikelijk

regels

doen alsof

Soms is het lastig om te bepalen wat het genietingsmoment van het fiscale loon precies is. Daarom zijn hiervoor regels vastgelegd. Zo moet u bij loon dat u (deels) op een ongebruikelijk tijdstip uitbetaalt bijvoorbeeld net doen alsof u dat loon gewoon (deels) op het reguliere tijdstip heeft uitbetaald. Dus als u met een werknemer – bijvoorbeeld een directeur-grootaandeelhouder (dga) – heeft afgesproken dat hij de uitbetaling van zijn loon uitstelt tot volgend jaar, moet u dit jaar regulier loonbelasting/premie volksverzekeringen inhouden en afdragen, dus doen alsof zijn loon wel is uitbetaald. Bij de daadwerkelijke uitbetaling van het loon van de dga in dat volgende jaar hoeft u dan geen loonbelasting/premie volksverzekeringen meer in te houden.

Gaat het om loon dat u op een vroeger tijdstip dan gebruikelijk uitbetaalt – zoals een voorschot (zie ook paragraaf 7.1) – dan moet u er bij uitbetaling loonbelasting/premie volksverzekeringen over inhouden en afdragen. Let op dat er bij een voorschot in de praktijk feitelijk vaak sprake is van een lening. Dit verschil is van belang omdat u over een uitbetaald geleend bedrag namelijk geen inhouding hoeft te doen.

Uitdiensttreding

Ontvangt een werknemer bij uitdiensttreding loon waarbij sprake is van een excessief bedrag, dan geldt er een afwijkend genietingsmoment. Zo’n vertrekvergoeding wordt fiscaal geacht te zijn genoten op het moment van beëindiging van de dienstbetrekking.

Gaat het om postuum loon vanwege het overlijden van de werknemer, dan betaalt u dit feitelijk uit aan zijn erfgenamen. U mag dit loon voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen echter behandelen alsof het nog door de overleden werknemer is genoten.

Voorwaarde

ontbindende voorwaarde

De werknemer kan ook recht hebben op zogeheten voorwaardelijk loon. In dat geval moet u eerst bepalen of het om loon onder een ontbindende voorwaarde gaat of onder een opschortende voorwaarde.

opschortende voorwaarde

Loon dat u onder een ontbindende voorwaarde aan de werknemer uitbetaalt, moet u op het moment van uitbetalen als fiscaal genoten verwerken. Als later niet aan de gestelde voorwaarde wordt voldaan en de werknemer het loon moet terugbetalen, moet u dit bij hem als negatief loon verwerken. Loon dat u onder een opschortende voorwaarde aan de werknemer uitbetaalt, moet u pas als fiscaal genoten verwerken als de betreffende voorwaarde is vervuld.