4.1 Belaste aanspraak
uitkering vrijgesteld
Zoals gezegd, vormt een aanspraak van werknemers in principe belast loon. In dat geval is de bijbehorende uitkering vrijgesteld, tenzij het gaat om periodieke uitkeringen (zie ook paragraaf 4.3).
stamrechten
Voorbeelden van belaste aanspraken zijn aanspraken:
- op grond van ziektekostenregelingen die niet onder de Zorgverzekeringswet vallen. Deze aanspraken zijn voor een waarde van maximaal € 27 onbelast te verstrekken. Bij een hogere waarde moet u de volledige aanspraak als loon voor de loonheffingen verwerken;
- op periodieke uitkeringen ter vervanging van gederfd of te derven loon bij ontslag (stamrechten);
- op vakantiebonnen, vakantietoeslagen en daarmee overeenkomende aanspraken.
Waarde
Als het om een belaste aanspraak gaat, moet u het bedrag dat hiervoor bij een derde – zoals een fonds of verzekeraar – is gestort tot het loon rekenen. Houdt uw onderneming de aanspraak in eigen beheer, dan moet u als waarde van de aanspraak het bedrag nemen dat u bij een derde hiervoor zou moeten storten.
op 99% waarderen
U mag belaste aanspraken op vakantiebonnen onder voorwaarden op 99% van de nominale waarde waarderen in plaats van op 100%. Hiervoor moet de aanspraak zijn vastgelegd in een cao of publiekrechtelijke regeling en moet u de vakantiebonnen regelmatig bij het betalen van het loon verstrekken en dan ook samen met het overige loon volgens de heffingstabellen belasten.
Als werknemers een eigen bijdrage betalen voor een aanspraak, mag u die bijdrage in mindering brengen op de te belasten waarde. Dit mag echter geen negatief bedrag opleveren, dus de aftrek is mogelijk tot € 0.
loon anders dan in geld
De uiteindelijk te belasten waarde van de aanspraak boekt u in kolom 4 van de loonstaat: loon anders dan in geld. U mag er ook voor kiezen om de aanspraak als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte te brengen, tenzij de aanspraak loon uit vroegere dienstbetrekking is.