6.2 Flexibele mobiliteit
duurzaam
Uw onderneming kan de werknemers ook meer flexibiliteit geven bij hun zakelijke vervoer en tegelijk milieuvriendelijk reizen stimuleren. Er zijn verschillende manieren om duurzamer te reizen.
6.2.1 Zakelijk autodelen
Heeft een werknemer bijvoorbeeld voor een opdracht slechts tijdelijk een auto nodig, dan is het handig als de auto van de zaak van (andere) werknemers ook beschikbaar is voor collega’s. De auto van de zaak is tenslotte voor zakelijke ritten bedoeld. Leg dit gebruik vast in de gebruikersovereenkomst!
Door uw wagenpark deelbaar te maken, kunnen meerdere werknemers een auto gebruiken en zijn minder auto’s nodig. Zo bespaart uw onderneming kosten. Kijk voor aanbieders van deelauto’s op de website autodelen.info.
privégebruik
huren
De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) heeft een brancheregeling met de Belastingdienst afgesproken over het privégebruik van deelauto’s. De regeling staat toe dat werknemers een auto voor een dag of in het weekend van de werkgever ‘huren’ zonder bijtelling. Eventueel privégebruik rekent de werknemer af met de leasemaatschappij. Het zakelijk gebruik wordt in rekening gebracht bij de werkgever. Op de website van de Belastingdienst leest u welke voorwaarden aan deze afspraak zijn verbonden.
6.2.2 Mobiliteitsbudget
kosten- besparing
hybride werken
Een andere optie is een mobiliteitsbudget of mobiliteitskaart. De werknemers krijgen dan bijvoorbeeld maandelijks een bedrag om de reiskosten voor hun werk mee te betalen en kiezen zelf hoe ze naar het werk gaan. Dit zorgt niet alleen voor een kostenbesparing, maar stimuleert de werknemers ook om op duurzaamheid te letten. Deze flexibele manier van omgaan met reiskosten sluit bovendien goed aan bij hybride werken. Wilt u meer weten over het gebruik van een mobiliteitsbudget? Kijk dan op rendement.nl/fadossier.
Mobiliteitskaart
mobiliteitsdiensten
Met een mobiliteitskaart kunnen werknemers diverse vervoersvormen en mobiliteitsdiensten afrekenen. Dit is handig bij een mobiliteitsbudget. De specifieke afspraken met een werknemer over (de hoogte van) een individueel mobiliteitsbudget, vervoersvormen, abonnementen en aanvullende diensten (zoals de auto wassen of een fiets stallen) neemt u op in een contract. Daarin staat ook wat er gebeurt als de werknemer het budget overhoudt of tekortkomt.
Veel werknemers maken voor hun woon-werkverkeer of andere zakelijke ritten gebruik van het openbaar vervoer. U kunt voor de reiskosten een kilometervergoeding geven of de werkelijke kosten vergoeden.
6.2.3 Elektrische auto van de zaak
laadpaal
intermediaire kosten
Uw onderneming kan ook bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot door over te stappen op elektrisch rijden. Bovendien mag u dan de kosten van een zakelijke laadpaal vergoeden aan de werknemer. De kosten voor de laadpaal bij de woning van de werknemer maken deel uit van de terbeschikkingstelling van de auto. U mag zelfs de kosten voor een aanpassing van de meterkast en een meter om het verbruik te meten onbelast vergoeden. Deze kosten vallen onder de intermediaire kosten voor de auto. Rijdt een werknemer minder dan 500 kilometer privé op jaarbasis, dan geldt de bijtelling niet. De fiscus gaat er dan van uit dat de werknemer de laadpaal voor zakelijk gebruik benut. Na afloop van de dienstbetrekking of als de werknemer niet langer een elektrische auto van de zaak heeft, moet u de laadpaal terugvorderen. Doet u dat niet, dan is de laadpaal een verstrekking en belast loon in natura voor de werknemer.