6.4 Belangenbehartigers
overleg-organen
ombudsman
Zzp’ers zijn (nog) slecht vertegenwoordigd in overlegorganen zoals de SER of de Stichting van de Arbeid. Toch stijgt met de groei van het aantal zzp’ers in Nederland ook het aantal clubs dat zich inzet voor de belangen van die zelfstandigen. Dat dit nodig is, blijkt uit praktijkvoorbeelden, zoals de Belastingdienst die medio 2013 voor veel zelfstandige zorgverleners de VAR-winst uit onderneming (VAR-wuo) omzette in een VAR-loon. Dit hing samen met het kabinetsbeleid dat gericht was op de aanpak van schijnzelfstandigheid. Dankzij ingrijpen van de Nationale ombudsman werd dit alsnog teruggedraaid. Het betekent niet dat de discussie is verstomd: momenteel speelt dezelfde discussie rond de modelovereenkomst voor zzp’ers in de zorg.
Zzp-organisaties: collectief of binnen de branche
- ZZP Nederland (zzp-nederland.nl)
- Platform Zelfstandige Ondernemers (pzo-zzp.nl)
- FNV Zelfstandigen (fnvzzp.nl)
- ZZP Netwerk Nederland (zzpnetwerknederland.nl)
- Netwerk Zelfstandig Werkenden (nzw.nl)
- Zelfstandigen Bouw (zelfstandigenbouw.nl)
- De Zorgprofessional (dezorgprofessional.nl)
Collectieve regelingen
belangen-behartiging
In het kielzog van de belangenbehartiging zetten de zzp-organisaties zich in op (inkoop)voordelen voor hun leden, juridische ondersteuning, zoals rechtsbijstand en hulp bij incasso, en kortingen op (collectieve) verzekeringen (zie ook hoofdstuk 8).
De achilleshiel: ziekte en arbeidsongeschiktheid
arbeidsongeschiktheid
Tot 1 augustus 2004 was er een wettelijke arbeidsongeschiktheidsregeling voor zelfstandig ondernemers, dga’s, beroepsbeoefenaren en meewerkende echtgenoten: de WAZ, de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen. Deze (minimum)regeling was een doorn in het oog van zelfstandigen. De premie was hoog en de uitkering een minimumvoorziening. Sindsdien is het niet meer verplicht om u tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Een risico dat veel zelfstandigen nemen: de Autoriteit Financiële Markten berekende dat slechts 23% van de zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV, zie hoofdstuk 8) heeft. Hierdoor is de discussie voor een verplichte basisverzekering terug op de politieke agenda.
Broodfonds: gezamenlijk vangnet bij ziekte
vangnet-regeling
ziek
Een vangnetregeling om bij ziekte toch een inkomen te hebben is het broodfonds. Dit bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzijzetten op hun persoonlijke broodfondsrekening. Wordt één van de deelnemers langdurig ziek, dan krijgt hij van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Deze schenkingen duren maximaal twee jaar. De inleg op de individuele broodfondsrekening blijft na aftrek van contributie en eventuele schenkingen van de deelnemer zelf. Als degene uit het broodfonds stapt, kan hij of zij het saldo gewoon meenemen.