6.2 Samenwerken in de coöperatie
gezamenlijk
rechtsverkeer
leden
Een coöperatieve vereniging of coöperatie is een samenwerkingsverband, dat de gezamenlijke belangen behartigt. Deze samenwerkingsvorm is in opkomst, met name in de zorg. Het is eigenlijk een ‘bedrijf’ dat gemeenschappelijk eigendom is van de leden. De coöperatie is een rechtspersoon en kan dus zelfstandig deelnemen aan het rechtsverkeer. De samenwerking is primair gericht op het verkopen en leveren van gezamenlijke producten of diensten aan opdrachtgevers en staat ook wel bekend als een eigenarencoöperatie, aangezien de leden als eigenaar van hun eigen onderneming aan de coöperatie verbonden zijn.
Coöperatie is opdrachtnemer
werkzaam-heden
kosten
verdeelsleutel
Bij een samenwerking via een coöperatie factureert de coöperatie aan de opdrachtgever. Een coöperatie heeft geen aandeelhouders, maar leden-eigenaren. De als leden aangesloten zzp’ers dienen voor hun werkzaamheden een factuur in bij de coöperatie. Het verschil tussen wat de coöperatie factureert en wat de leden aan de coöperatie factureren, wordt gebruikt voor zaken die het gezamenlijke doel van de coöperatie weerspiegelen. Denk aan marketing, administratie en risicoafdekking. Vaak gaat het om tussen de 5 en 20% van de omzet. Na aftrek van de gezamenlijke kosten die uit deze marge worden betaald, blijft, als het goed is, een bedrag als winst over. Hierover betaalt de coöperatie vennootschapsbelasting. De nettowinst zelf wordt verdeeld over de leden. De verdeelsleutel zelf wordt geregeld in de statuten van de coöperatie. Dit kan bijvoorbeeld naar rato van ieders omzet.
Kenmerkend voor de coöperatie is de flexibiliteit. Voor coöperaties gelden namelijk veel minder wettelijke voorschriften dan voor nv’s en bv’s. Bijvoorbeeld op het gebied van samenwerken, stemrecht, winstverdeling en de toe- en uittreding van leden.
Toetreding en vertrek
toetreding
Zzp’ers zijn over het algemeen erg gesteld op hun vrijheid. De coöperatie voldoet aan deze wensen. De coöperatie kent wettelijk soepele toe- en uittredingsvoorwaarden, met inachtneming van een opzegtermijn. Wel kunnen in de statuten voorwaarden worden opgenomen over de uittreding. Dit in verband met de continuïteit van de coöperatie. Het lidmaatschap van een coöperatie is niet overdraagbaar.