9.1 Voorwaarden
gezamenlijk verzoek
moeder
Een fiscale eenheid kan op gezamenlijk verzoek van een in Nederland gevestigde moeder- en dochtervennootschap gevormd worden als de moedervennootschap de gehele juridische én economische eigendom bezit van ten minste 95% van de aandelen in de dochtervennootschap.
Aandelenbezit
stemrechten
Aan dit bezit moet ten minste 95% van de statutaire stemrechten in de dochtervennootschap kleven en recht geven op ten minste 95% van de winst én het vermogen van de dochtervennootschap. Ook moeten de boekjaren van de te voegen vennootschappen samenvallen. Ook een kleindochtervennootschap is in de fiscale eenheid te voegen.
Rechtspraak
in de EU
In vervolg op rechtspraak staat de wetgever – onder diverse hier niet behandelde specifieke voorwaarden – ook een fiscale eenheid toe in de volgende situaties:
- Een in Nederland gevestigde moedervennootschap houdt via een (in de EU gevestigde) tussenhoudster een kwalificerend belang in een in Nederland gevestigde kleindochtervennootschap.
- In Nederland gevestigde zustervennootschappen waarvan de aandelen in bezit zijn van dezelfde in de EU gevestigde vennootschap, zonder dat deze laatste vennootschap in de fiscale eenheid is opgenomen.
verzoek
Andere voorwaarden zijn:
- Alle betrokken maatschappijen moeten feitelijk in Nederland zijn gevestigd.
- De vennootschappen zijn aan hetzelfde belastingregime onderworpen.
- De winst van de vennootschappen wordt op dezelfde manier berekend.
- De dochterbedrijven zijn een nv of bv.
- De vennootschappen hebben een verzoek ingediend bij de Belastingdienst om een fiscale eenheid te vormen.
Op Rendement Online vindt u een infographic die in een oogopslag laat zien wanneer u een Fiscale eenheid in de VPB kunt vormen.