3.5 Herinvesteringsreserve
winst bij verkoop
niet direct afrekenen
De herinvesteringsreserve (HIR) is een betrekkelijk eenvoudig fiscaal instrument. Als u winst maakt op de verkoop van een bedrijfsmiddel en u van plan bent deze winst te gebruiken om binnen drie jaar opnieuw te investeren in een ander bedrijfsmiddel, hoeft u niet direct met de fiscus af te rekenen over deze winst. Voor de winst die u behaalt met de verkoop van het bedrijfsmiddel kunt u een reserve vormen.
Voordeel
Deze reserve kunt u vervolgens gebruiken bij de aankoop van een nieuw bedrijfsmiddel. Het voordeel van de regeling is dat u de belastingheffing over de behaalde boekwinst in principe onbeperkt voor u uit kunt schuiven. Dit geldt echter alleen voor bedrijfsmiddelen (grond) waarop u niet afschrijft. Voor andere bedrijfsmiddelen geldt dat de afboeking van de HIR tot een lagere boekwaarde leidt en dus tot een lagere afschrijving, waardoor de latente belastingschuld geleidelijk (gespreid over de afschrijvingstermijn) vrijvalt.
Voornemen nodig om te herinvesteren
drie jaar
Voor toepassing van de HIR moet u wel een zogenoemd voornemen tot herinvesteren hebben. Ontbreekt dit voornemen, dan kunt u geen HIR vormen. Houdt het voornemen op, dan moet u de HIR ook tot uw ondernemingswinst rekenen. Nadat het derde jaar na het jaar van investeren is verstreken, moet u de HIR in uw bedrijfswinst opnemen. In speciale gevallen mag deze termijn langer duren.
Afboeken
economische functie
Als u een onroerende zaak verkoopt en in dat verband een HIR vormt, hoeft u de HIR pas af te boeken als u een bedrijfsmiddel koopt met eenzelfde economische functie als het vervreemde bedrijfsmiddel. Daarnaast is het niet mogelijk om een HIR die u heeft gevormd bij de verkoop van een computer af te boeken op de aanschaffingskosten van een pand. Andersom is wel mogelijk, maar niet verplicht. U mag de HIR van een verkocht bedrijfspand afboeken op de aanschaffingskosten van een computer.