3.2 Werkruimte aan huis
aftrek
twee eisen
Als u een werkruimte aan huis heeft, kunt u de kosten van deze werkruimte aan huis onder voorwaarden in aftrek brengen. Belangrijk is dat de werkruimte een zelfstandige ruimte (de zelfstandigheidseis) is.
3.2.1 Zelfstandige werkruimte
De ruimte is een zelfstandige ruimte als er een eigen ingang of opgang is, de ruimte eigen sanitaire voorzieningen heeft en u de werkruimte zou kunnen verhuren aan een derde.
Ondernemingsvermogen
meer dan 90%
De zelfstandige werkruimte is verplicht ondernemingsvermogen als u de ruimte voor meer dan 90% voor uw onderneming gebruikt. De kosten voor schoonmaak, inrichting en dergelijke kunt u aftrekken van uw winst.
U activeert de waarde van de werkruimte op uw balans. Heeft u een eigen woning, dan is de eigenwoningregeling niet van toepassing op het deel van de werkruimte.
Privévermogen
minder dan 10%
De zelfstandige werkruimte is verplicht privévermogen als u deze voor minder dan 10% voor de onderneming gebruikt. De kosten kunt u dan niet aftrekken van de winst. Dit geldt ook voor de niet-zelfstandige woonruimte en de werkruimte in een huurwoning.
3.2.2 Werkruimteregeling
U krijgt met de werkruimteregeling te maken als u een werkruimte als privévermogen etiketteert. Voor de aftrek van de kosten van deze werkruimte moet er aan twee eisen worden voldaan.
- de werkruimte moet een zelfstandige werkruimte zijn;
- u moet voldoen aan de inkomenseis.
Inkomenseis
andere werkruimte
De inkomenseis kijkt wat u verdient in de werkruimte en of u nog een andere werkruimte heeft en is als volgt:
- Als u elders een bedrijfsruimte heeft, verdient u minimaal 70% van de totale inkomsten in deze werkruimte.
- Heeft u elders geen werkruimte, dan verdient u minimaal 30% van uw inkomen uit werk (winst, loon of bijverdiensten) in die werkruimte en minimaal 70% in of vanuit die werkruimte.
Kwalificerende werkruimte
kosten
Is de werkruimte privévermogen en voldoet de ruimte aan het zelfstandigheidscriterium en u aan de inkomenseis, dan is sprake van een kwalificerende werkruimte. U mag voor deze werkruimte de kosten voor schoonmaak, inrichting en dergelijke aftrekken. Heeft u een eigen woning, dan rekent u het deel van de werkruimte toe aan box 3.
De kosten van de hypotheeklening (zoals rentekosten) met betrekking tot de werkruimte zijn niet aftrekbaar. U kunt wel 4% van de WOZ-waarde van de werkruimte als kosten aftrekken. Voldoet u niet aan de inkomenseis, dan zijn de kosten niet aftrekbaar.
3.2.3 Onzelfstandige werkruimte
gehele woning
privégebruik
Is de werkruimte geen zelfstandige ruimte, dan kunt u de gehele woning tot uw ondernemingsvermogen rekenen als u het pand voor meer dan 10% voor uw onderneming gebruikt. De inkomenseis geldt hier niet. De kosten van de hypotheek, energie, schoonmaak, kantoorinrichting en dergelijke kunt u in aftrek brengen. Heeft u een eigen woning, dan geldt de eigenwoningregeling niet. De woning en de mogelijke hypotheekschuld komen op de balans te staan. Als u ook in de woning woont, houdt u jaarlijks rekening met het privégebruik. U verlaagt uw kosten door een bijtelling voor het privégebruik.
Splitsen
administratief splitsen
Bij een onzelfstandige werkruimte is het ook mogelijk om de werkruimte administratief te splitsen in privévermogen en ondernemingsvermogen. Dit kan bijvoorbeeld op basis van vierkante meters. Het ondernemingsgedeelte komt dan op de balans van uw onderneming te staan.