U bent hier

Onderneming & Fiscus
Non-profit en de fiscus7. Schenking en successie7.1 Algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s)

7.1 Algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s)

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Bestuur Rendement
Publicatiedatum: december 2020

erfbelasting

schenk­belasting

Als algemeen nut beogende instelling (ANBI) kunt u gebruikmaken van belangrijke belastingvoordelen. Zo betaalt een ANBI geen schenkbelasting of erfbelasting over schenkingen en erfenissen die de instelling gebruikt voor het algemeen belang. Doet een ANBI zelf schenkingen in het algemene belang, dan hoeft de ontvanger geen schenkbelasting te betalen. Om in aanmerking te komen voor deze voordelen, moet uw organisatie zich bij de Belastingdienst als zodanig hebben aangemeld én moet de fiscus uw organisatie hebben aangemerkt als ANBI.

7.1.1 Voorwaarden ANBI-status

winstoogmerk

gescheiden vermogen

onkosten-vergoeding

administratie

Uw organisatie kan als ANBI worden aangemerkt als het winstoogmerk ontbreekt en zij zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen belang. Andere vereisten zijn:

  • Uw organisatie en de mensen die rechtstreeks bij uw organisatie betrokken zijn, moeten voldoen aan de integriteitseisen.
  • Er moet sprake zijn van gescheiden vermogen. De bestuurders of beleidsbepalers van uw organisatie mogen niet over het vermogen van de organisatie beschikken alsof het hun eigen vermogen is.
  • Uw organisatie mag niet meer vermogen aanhouden dan redelijkerwijs nodig is voor het werk van de organisatie. Daarom moet het eigen vermogen beperkt blijven.
  • De beloning voor bestuurders is beperkt tot een onkostenvergoeding of minimale vacatiegelden.
  • Uw organisatie heeft een redelijke verhouding tussen kosten en bestedingen. Wat ‘redelijk’ is, is (onder andere) afhankelijk van de aard van de ANBI. Zo heeft een organisatie die fondsen werft vaak andere kosten dan een organisatie die een vermogen beheert.
  • Uw organisatie voldoet aan de administratieve verplichtingen.
  • Uw organisatie publiceert specifieke gegevens op een eigen of gemeenschappelijke website (zie ook paragraaf 7.1.2).

Constateert de fiscus dat u niet meer aan alle voorwaarden voldoet, dan kan hij de ANBI-beschikking weer intrekken. Onder omstandigheden kan uw organisatie zelfs met terugwerkende kracht worden aangewezen.

Privébelang

90%-eis

SBBI

Harmonie-, zang- of toneelverenigingen voldoen meestal niet aan de 90%-eis. Deze verenigingen zetten zich namelijk vooral in voor het privébelang van de leden door ze in staat te stellen om muziek te maken, te zingen of toneel te spelen. Ook al hebben hun optredens een openbaar belang, het gros van de activiteiten bestaat uit repeteren. Wel kan de organisatie eventueel worden aangemerkt als een SBBI. Een vermogensfonds kan worden aangewezen als ANBI als meer dan 90% van de netto-opbrengsten van het beheerde (stam)vermogen wordt uitgekeerd aan een goed doel.

Blijft na opheffing van uw organisatie geld over, dan moet dit worden besteed aan een ANBI met een soortgelijk doel. Hierdoor wordt bijvoorbeeld geld voor een hulpverleningsprogramma in crisisgebieden na opheffing ook weer besteed aan hulpverlening.

7.1.2 Publicatieplicht ANBI’s

internetsite

Uw organisatie moet als ANBI online informatie over de eigen organisatie publiceren. Dit kan op de eigen internetsite zijn of op een gemeenschappelijke internetsite van bijvoorbeeld een brancheorganisatie.

Openbaar

RSIN

doelstelling

beleidsplan

bestuurder

belonings-beleid

financiële verantwoording

Het gaat erom dat uw organisatie de volgende gegevens openbaar maakt:

  • de naam van de organisatie. Is de organisatie bij het publiek bekend onder een andere naam dan die in de statuten staat? Publiceer dan beide namen;
  • het RSIN- (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer)/fiscaal nummer;
  • het post- of bezoekadres van de organisatie (contactgegevens);
  • een duidelijke beschrijving van de doelstelling van de ANBI;
  • de hoofdlijnen van het beleidsplan. Hierin vermeldt u:
    • de doelstelling en te verrichten werkzaamheden van de organisatie;
    • de manier waarop uw organisatie geld werft;
    • het beheer van het vermogen van de organisatie;
    • de besteding van het vermogen van de organisatie;
  • de functie en namen van de bestuurders (zoals voorzitter, penningmeester, secretaris);
  • het beloningsbeleid voor het bestuur en de directie van de organisatie. Publiceer het beloningsbeleid voor de beleidsbepalers zoals beschreven in de statuten van uw organisatie. Voor het beloningsbeleid voor het personeel kunt u volstaan met een verwijzing naar de cao of salarisregeling voor het personeel;
  • een actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten en financiële verantwoording. Deze moet binnen zes maanden na de afloop van het boekjaar op de eigen internetsite staan. De verantwoording bestaat uit:
    • de balans;
    • de staat van baten en lasten;
    • een toelichting.

Ontheffing

kerkgenootschap

Als de publicatie van de namen van de bestuurders van de ANBI een gevaar vormt voor de veiligheid van de bestuurder zelf of van zijn familie, kunt u een ontheffing van de Belastingdienst krijgen om de naam van deze bestuurder te publiceren.

Kerkgenootschap of vermogensfonds

vermogensfonds

culturele ANBI

Een kerkgenootschap hoeft als ANBI de namen van de bestuurders niet te publiceren op internet. Daarnaast hoeft een kerkgenootschap ook geen balans te publiceren. Dit laatste geldt ook als uw ANBI een vermogensfonds is dat niet actief geld of goederen werft. U hoeft dan ook geen balans te publiceren. Een kerkgenootschap of vermogensfonds moet wel het volgende publiceren:

  • een staat van baten en lasten met toelichting;
  • een financieel overzicht van de daadwerkelijke bestedingen per rubriek of thema;
  • een overzicht van de voorgenomen bestedingen met een toelichting.

7.1.3 Culturele ANBI

extra belastingvoordeel

Uw organisatie kan de status culturele ANBI krijgen als zij actief is in de beeldende kunst, bouwkunst, erfgoed, dans, film, letteren, (pop)muziek, (muziek)theater of vormgeving. Hiervoor moet u voor minstens 90% actief zijn op cultureel gebied. Het voordeel van deze status is dat particuliere donateurs een extra belastingvoordeel hebben, omdat zij 125% van het bedrag van hun gift mogen aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Organisaties die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 150% van het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte VPB. Net als de ‘normale’ ANBI moet u als culturele ANBI voldoen aan de hiervoor genoemde publicatieplicht.

Ontvangen giften moet u apart vermelden in uw administratie. U mag deze giften alleen besteden aan het algemeen nuttige doel van uw organisatie.