U bent hier

Onderneming & Fiscus
Non-profit en de fiscus9. Privéaansprakelijkheid9.2 Betalingsonmacht

9.2 Betalingsonmacht

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Bestuur Rendement
Publicatiedatum: december 2020

betalings-onmacht

uitstel van 
betaling

Als uw organisatie op een bepaald moment de verschuldigde belastingen (gedeeltelijk) niet of niet op tijd kan betalen, is er sprake van betalingsonmacht. Dit moet u schriftelijk melden bij de Belastingdienst met het formulier ‘Melding betalingsonmacht’, dat u vindt in het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst. Daarnaast kunt u voor een ontvangen aanslag schriftelijk uitstel van betaling vragen.

9.2.1 Termijn melding

twee weken

U moet de betalingsonmacht binnen twee weken nadat u de belastingen of premies had moeten betalen, melden bij de Belastingdienst. Doet u dit niet op de voorgeschreven manier, dan kan de Belastingdienst u aansprakelijk stellen voor het niet betalen van de belastingen en premies. Het is dus verstandig om de betalingsonmacht zo snel mogelijk te melden nadat u de financiële problemen constateert.

hoofdelijk ­aansprakelijk

Het juist en tijdig melden van betalingsonmacht is van essentieel belang. In het geval dat dit gebeurt binnen de hiervoor gestelde termijn van twee weken, kan de Belastingdienst u als bestuurder alleen hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de belastingschulden van uw organisatie als hij kan bewijzen dat er sprake is van kennelijk onbehoorlijk bestuur (zie hierna).

Wat geldt voor de Belastingdienst, geldt ook voor UWV of het pensioenfonds. Wacht niet in de hoop dat het tij keert en meld de betalingsonmacht zo snel mogelijk. Oók voor deze schulden loopt u als bestuurder het risico privé aansprakelijk te worden gesteld.

9.2.2 Verwijtbaar

vermoeden

omgekeerde bewijslast

Enkel en alleen al door het niet, onjuist of te laat melden van de betalingsonmacht ontstaat er een vermoeden dat er sprake is van kennelijk onbehoorlijk bestuur. Tevens wordt verondersteld dat dit onbehoorlijke bestuur verwijtbaar is. Hierbij is sprake van een omgekeerde bewijslast. U verkeert in de lastige positie dat u zelf aannemelijk moet maken dat de te late melding en de betalingsonmacht niet aan u te wijten zijn. Bovendien moet u aannemelijk maken dat er geen sprake is van kennelijk onbehoorlijk bestuur.

9.2.3 Kennelijk onbehoorlijk bestuur

rechtsgeldig

bestuurs­fouten

Doet de bestuurder tijdig en op de juiste manier melding van betalingsonmacht, dan is de melding rechtsgeldig. Het is dan aan de Belastingdienst om te bewijzen dat het niet betalen van de belasting te wijten is aan kennelijk onbehoorlijk bestuur. Voor het beoordelen van kennelijk onbehoorlijk bestuur kijkt de fiscus alleen of u bestuursfouten heeft gemaakt in de drie voorafgaande jaren. Bestuursfouten van langer geleden tellen niet mee.

Van kennelijk onbehoorlijk bestuur is bijvoorbeeld sprake bij het doen van onverantwoorde investeringen, ongerechtvaardigde verrijking en het nemen van buitensporige financiële risico’s.