U bent hier

Onderneming & Fiscus
Fraudebestrijding10. Frauderen met tijd en declaraties10.5 Via het uitzendbureau

10.5 Via het uitzendbureau

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: augustus 2022

inlener

Tijdfraude komt ook voor met ingehuurde krachten, zoals uitzendkrachten. Het werkt meestal als volgt: de inlener huurt een uitzendkracht in. De uitzendkracht werkt minder uren dan op het werkbriefje staan of helemaal niet, maar de inlener tekent hier wel voor. Het uitzendbureau factureert vervolgens het volle bedrag. De winst wordt verdeeld tussen inlener, uitzendkracht en het malafide uitzendbureau.

Controlemechanismen

toestemming

Dit soort fraude met uitzendkrachten is te voorkomen door te zorgen voor strategische controlemechanismen en functiescheiding. Verder zou het beleid moeten zijn dat werknemers alleen uitzendkrachten in mogen huren na toestemming van leidinggevenden of de directie. Uiteraard moet er ook controle zijn op de aanwezigheid van uitzendkrachten en eventuele verschillen tussen de eigen urenverantwoording en die van het uitzendbureau.

Gangen van het uitzendbureau nagaan

Bond

KvK

Als u in zee gaat met een uitzendbureau, doet u er goed aan om te controleren of het uitzendbureau beschikt over een keurmerk van bijvoorbeeld de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) of de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU). Deze bureaus werken volgens de richtlijnen van de bond. Verder moet in het register van de Kamer van Koophandel (KvK) staan dat het uitzendbureau personeel ter beschikking stelt. U kunt dit checken via kvk.nl/waadi.