3. Fraude voorkomen
Elke branche kent specifieke fraudevormen en elke onderneming heeft haar eigen zwakke plekken. Pas als u weet waar de zwakke plekken van uw onderneming zich bevinden, maakt u kans om eventuele fraudeurs vóór te zijn. In dit hoofdstuk leest u hoe u een doordacht fraudepreventiebeleid formuleert.
risicoanalyse
sancties
Een eerste stap in de strijd tegen fraude is de risicoanalyse. Met een risicoanalyse spoort u zwakke plekken op. Zo creëert u hopelijk een omgeving waarin werknemers geen aanleiding zien om te frauderen. Tegelijkertijd is het belangrijk om controles in te bouwen, zodat u eventuele fraude toch kunt opsporen. Het helpt ook om mogelijke overtreders te laten weten welke sancties ze riskeren. Dit kunt u doen door een fraudeprotocol op te stellen en te verspreiden.
Volg een training over fraudebestrijding
scenario’s
Het is goed mogelijk dat u moeite heeft om u in een fraudeur te verplaatsen en de zwakke plekken in uw onderneming te herkennen. Wilt u meer weten over dit onderwerp, overweeg dan een workshop, cursus of opleiding waarin deze onderwerpen aan bod komen. De nodige theorie, praktijkcases en mogelijke scenario’s vergroten uw inlevingsvermogen en maken het gemakkelijker om zwakke plekken in werkprocessen te herkennen. Het is daarbij wel handig als de workshop of cursus specifiek op uw branche is toegespitst.
3.1 Analyse
Als u een risicoanalyse maakt, kijkt u naar branchespecifieke fraudevormen maar ook naar eerdere incidenten binnen uw onderneming. Zo bepaalt u waar sprake is van verhoogd risico. Welke vertrouwensfuncties kent uw onderneming bijvoorbeeld? Zulke functies komen bij de overheid voor in verband met de staatsveiligheid, maar voor het bedrijfsleven valt het te omschrijven als een functie waarbij iemand mogelijk misbruik kan maken van kennis en bevoegdheden.
In het Wetboek van Strafrecht vindt u de term fraude niet terug. Daarin staan alleen handelingen zoals valsheid in geschrifte, oplichting, corruptie, diefstal en verduistering.
Zijn er duidelijke richtlijnen om de fraudegevoeligheid daar zo veel mogelijk te beperken? Let hierbij vooral op dat het uitgestippelde beleid ook in de praktijk toepasbaar is. Ook moet voor iedereen duidelijk zijn welke richtlijnen zij moeten volgen.