U bent hier

Onderneming & Fiscus
Eigen woning en bedrijfswoning8. Werkruimte bij de woning8.3 Regels werkruimte van de dga

8.3 Regels werkruimte van de dga

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2016

Voor een dga gelden andere fiscale regels dan voor een ondernemer met een eenmanszaak of vof. Maar ook hier maakt het uit of sprake is van zelfstandige werkruimte of niet.

Kwalificerende werkruimte

zelfstandige werkruimte

vergoeding

Als sprake is van een zelfstandige werkruimte in uw woning, geldt hiervoor de terbeschikkingstellingsregeling (zie hoofdstuk 3). De werkruimte valt op grond van deze regeling in box 1. Dit betekent dat de vergoeding op zakelijke gronden moet worden vastgesteld. De vergoeding is voor de bv aftrekbaar van de winst. Omgekeerd vormt deze voor u als dga, na aftrek van alle aan de werkruimte toe te rekenen kosten, inkomen in box 1. Op dit belaste inkomen mag u nog wel de terbeschikkingstellingsvrijstelling in aftrek brengen.

De eigenwoningregeling is niet van toepassing. De werkruimte telt voor de bepaling van het eigenwoningforfait niet mee: de waarde van de werkruimte en het deel van de (hypothecaire) geldlening dat daarbij hoort, geeft u aan op de balans van uw werkzaamheid in box 1.

Niet-kwalificerende werkruimte

eigenwoningregeling

De tbs-regeling is uitsluitend van toepassing als er sprake is van een kwalificerende werkruimte. Is dit niet het geval, omdat de werkruimte een onzelfstandig gedeelte van de woning is, dan valt de werkruimte in de woning van de dga onder de eigenwoningregeling. U berekent het eigenwoningforfait over de woning inclusief de werkruimte.

Een eventuele vergoeding voor de werkruimte wordt aangemerkt als loon van de dga. De loonkosten zijn voor de bv aftrekbaar van de winst.