U bent hier

Onderneming & Fiscus
Eigen woning en bedrijfswoning8. Werkruimte bij de woning8.2 Werkruimte in een huurwoning

8.2 Werkruimte in een huurwoning

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2016

huurwoning

Over de fiscale behandeling van een werkruimte in een huurwoning is al jaren veel te doen. Hoewel de voorwaarden in principe dezelfde zijn als voor een ondernemer met een werkruimte in een koopwoning – zoals de eisen dat het om een zelfstandig deel van de woning moet gaan en dat het inkomen voor een belangrijk deel vanuit deze werkruimte moet worden verdiend – waren de aftrekmogelijkheden bij een huurwoning meestal beperkter. Het afscheiden van de werkruimte in een huurwoning is in de praktijk vaak geen haalbare kaart. Bovendien was het niet mogelijk een huurwoning tot het ondernemingsvermogen te rekenen. Een recent arrest van de Hoge Raad brengt hier verandering in.

8.2.1 Huurrecht als ondernemingsvermogen

huurrecht

correctie

In het arrest (HR 15/01994 van 12-08-2016) oordeelde de Hoge Raad dat een ondernemer het huurrecht van zijn woning kan aanmerken als ondernemingsvermogen, waarna hij alle huurkosten volledig mag aftrekken van de winst. Doordat een deel van de woning ook privé wordt gebruikt, moet een correctie plaatsvinden ter grootte van het eigenwoningforfait voor een bedrijfswoning. Dit forfait is in 2016 gesteld op 1,85% van de WOZ-waarde van de woning.

Een (huur)woning kan alleen tot het ondernemingsvermogen worden gerekend wanneer meer dan 10% van de woning daadwerkelijk wordt gebruikt voor de onderneming.

Fiscaal voordeel?

omstandigheden

functie-
wijziging

De vraag of het arrest voordelig uitpakt voor ondernemers die wonen en werken in hun huurwoning, is afhankelijk van de omstandigheden. De keuze om het huurrecht aan te merken als ondernemingsvermogen kan namelijk alleen worden gemaakt bij het starten van een onderneming of als de ondernemer later een werkruimte in zijn huurwoning in gebruik neemt. In bestaande situaties zal alleen wijziging kunnen komen door een wetswijziging, een ingrijpende verbouwing of een functiewijziging van de woning en
werkruimte. Het behalen van fiscaal voordeel alleen zal voor de fiscus geen reden zijn om een verandering van de keuze goed te keuren.

8.2.2 Splitsen naar gebruik

kosten

Het blijft mogelijk ervoor te kiezen de huurwoning te splitsen in een woon- en werkgedeelte. U verdeelt de huurkosten in dat geval naar rato van een privégedeelte en een ondernemingsgedeelte (werkruimte). De kosten die u maakt voor het ondernemingsgedeelte zijn aftrekbaar van de winst.

Als u huurtoeslag ontvangt, moet u een evenredig deel toerekenen aan het gebruik van de werkruimte. U telt dit deel op bij de winst. Heeft u ervoor gekozen de gehele huur aan te merken als ondernemingskosten, dan moet u de huurtoeslag volledig optellen bij de winst.