U bent hier

Onderneming & Fiscus
Dga en belastingen6. De dga en inkomen uit ­aanmerkelijk belang6.1 Voordelen uit aanmerkelijk belang

6.1 Voordelen uit aanmerkelijk belang

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: november 2020

reguliere voordelen

vervreemding

De belasting in box 2 ziet op twee soorten voordelen:

  • reguliere voordelen (zoals dividend en de teruggaaf van wat op aandelen is gestort);
  • vervreemdingsvoordelen: de voordelen die u behaalt bij de vervreemding van aandelen of winstbewijzen die tot een aanmerkelijk belang behoren.

U betaalt belasting in box 2 over het inkomen uit aanmerkelijk belang (reguliere voordelen en vervreemdingsvoordelen) verminderd met de verrekenbare verliezen.

6.1.1 Uitkeren van winst

bestemming van de winst

Na het opstellen van de jaarrekening is het aan de algemene vergadering van aandeelhouders (dat bent u vaak zelf) om de bestemming van de winst te bepalen. De bestemming van de winst kan het volgende inhouden: uitkeren aan de aandeelhouders of toevoegen aan de reserves.

In de statuten van uw onderneming kunnen specifieke regels zijn opgenomen over de winstbestemming. Denk hierbij aan een statutaire reserve of statutair winstrecht.

Balanstest

groter dan reserves

Uitkeren van winst is slechts mogelijk voor zover het eigen vermogen groter is dan de wettelijke en statutaire reserves. Dit is de zogenoemde balanstest. De algemene vergadering kan dus niet besluiten dat een winstuitkering ten koste gaat van wettelijke of statutaire reserves. Mocht daar toch sprake van zijn, dan is het besluit nietig.

Uitkeringstest

een jaar ­vooruitkijken

U mag geen winstuitkeringen doen als u weet of moet voorzien dat uw bv niet aan haar toekomstige betalingsverplichtingen kan voldoen. Voor de beoordeling van de uitkeringstest moet u circa een jaar vooruitkijken. U moet alle (bekende) verplichtingen van uw bv meenemen bij de beoordeling. U moet als bestuurder goedkeuring geven voor de winstuitkering. Met de betaalbaarstelling van de winstuitkering geeft u impliciet goedkeuring. U moet de goedkeuring onderbouwen met voldoende financiële gegevens. De liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit van uw bv spelen daarbij ook een rol.

Wilt u weten uit welke punten de balans- en uitkeringstest precies bestaan? Gebruik dan de checklist op rendement.nl/fiscaaldossier.

Aansprakelijkheid

tekorten plus rente

Voldoet u niet aan de uitkeringstest, dan kan dat grote gevolgen hebben. Bestuurders zijn namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor de tekorten plus rente als de bv onterecht een winstuitkering doet. Als dga kunt u dus aansprakelijk zijn voor het volledige tekort als de uitkering een oorzaak is van het faillissement van de bv.

Dividendbelasting is nog steeds voorheffing

niet afschaffen

Over de uitkering van dividend moet uw bv 15% dividendbelasting inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. U kunt deze dividendbelasting verrekenen met uw aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Het leek er even op dat het kabinet de dividendbelasting in 2020 wilde afschaffen. Eind vorig jaar is het kabinet daar toch op teruggekomen en is de afschaffing van de dividendbelasting van tafel gegaan.

6.1.2 Vervreemdingsvoordelen

doorschuiven

Bij vervreemding van uw aandelen in de bv moet u in principe afrekenen in box 2 over het verschil tussen de overdrachtsprijs en de verkrijgingsprijs. Onder voorwaarden is het echter mogelijk om de belastingclaim door te schuiven.

Wat is vervreemding?

fictief

U behaalt een vervreemdingsvoordeel bij de verkoop van uw aanmerkelijk belang (aandelen, opties, winstbewijzen of lidmaatschapsrechten). Dit geldt ook als u de aandelen schenkt of verruilt. Daarnaast zijn in de wet onder andere de volgende fictieve vervreemdingen opgenomen:

  • De aandelen van uw bv zijn overgegaan door erfrecht of huwelijksvermogensrecht.
  • U bent geëmigreerd.
  • Het niet langer aanwezig zijn van een aanmerkelijk belang.
  • U heeft een liquidatie-uitkering ontvangen.
  • U heeft een koopoptie verleend op uw aandelen, winstbewijzen of lidmaatschapsrechten.

Doorschuiven

afrekenen

Bij vervreemding moet u in principe afrekenen over het vervreemdingsvoordeel. Het is in bepaalde situaties mogelijk om te kiezen voor een doorschuiving van de belastingclaim (de claim komt dan te liggen bij de nieuwe aandeelhouder). Dit geldt bijvoorbeeld bij het overlijden van degene met een aanmerkelijk belang. Heeft u een materiële onderneming (zie hoofdstuk 11), dan kunnen de erfgenamen ervoor kiezen om bij uw overlijden de claim door te schuiven.

Doorschuiving van de belastingclaim is ook mogelijk bij het schenken van uw aandelen. Hiervoor is wel vereist dat de verkrijger al drie jaar in dienst is van uw bv en u een materiële onderneming drijft.