U bent hier

Onderneming & Fiscus
Dga en belastingen3. Gebruikelijk loon3.1 Aanmerkelijk belang

3.1 Aanmerkelijk belang

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: november 2020

gangbaar loon

U valt onder de gebruikelijkloonregeling als u een aanmerkelijk belang heeft in een bv en u ook werkzaamheden verricht voor die bv. De Belastingdienst gaat ervan uit dat u in ieder geval een loon krijgt dat gangbaar is voor het niveau en de duur van uw arbeid.

Direct of indirect

winstbewijzen

U kunt alleen met de gebruikelijkloonregeling te maken krijgen als u een aanmerkelijk belang heeft in de onderneming. Hiervan is sprake als u – eventueel samen met uw partner – direct of indirect minstens 5% heeft van:

  • de aandelen (ook per soort, zie hieronder) in de bv;
  • de winstbewijzen van een bv;
  • de genotsrechten (ook per soort) van de aandelen in de bv;
  • de genotsrechten (ook per soort) van de winstbewijzen in een bv;
  • het stemrecht in een coöperatie of in een vereniging op coöperatieve grondslag.

Heeft u opties om minimaal 5% van de aandelen (ook per soort) te verwerven in een bv, dan is dat ook voldoende voor het hebben van een aanmerkelijk belang.

Soorten aandelen

bijzondere rechten

Uw bv kan verschillende soorten aandelen hebben. U kunt de aandelen namelijk bijzondere rechten geven. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om stemrechtloze aandelen, winstrechtloze aandelen of preferente aandelen. U heeft ook een aanmerkelijk belang als u ten minste 5% van één soort aandelen in handen heeft.

Familieleden

familielid

Een aanmerkelijk belang is ook mogelijk op basis van de zogenoemde meetrekregeling. Heeft u zelf geen aanmerkelijk belang, maar een familielid wel, dan wordt u mogelijk ook ‘meegetrokken’. Hiervoor is wel vereist dat u zelf ook aandelen, opties, winstbewijzen of lidmaatschapsrechten van de bv heeft. Bij een familielid in de rechte lijn van uzelf of uw partner gaat het bijvoorbeeld om ouders, kinderen of kleinkinderen.