10.3 Behouden van zeggenschap
schenking op papier
Door het doen van schenkingen kunt u een toekomstige besparing van erfbelasting realiseren. Maar het kan zijn dat u de zeggenschap over het geschonkene wilt behouden. Naast de mogelijkheid om op papier te schenken, kunt u ook zeggenschap behouden door te schenken onder bewind, herroepelijk of gecertificeerd te schenken.
10.3.1 Schenken onder bewind
bewind beëindigen
Bij een schenking onder bewind wijst u iemand aan (dit kunt u zelf ook zijn) die het geschonken vermogen gaat beheren. Na een periode van vijf jaar kan het kind de rechtbank verzoeken het bewind te beëindigen. Gaat de rechter akkoord, dan is het kind vrij het geld naar eigen inzicht te besteden. U moet een schenking onder bewind vastleggen in een schenkingsovereenkomst.
10.3.2 Herroepelijke schenking
ongedaan maken
U kunt er ook voor kiezen om een herroepelijke schenking te doen. U heeft dan de mogelijkheid om op een later moment de schenking ongedaan te maken. De schenking moet u vastleggen in een notariële of onderhandse akte. In de akte moet u precies opnemen in welke situaties u de schenking kunt herroepen. U kunt de schenking niet herroepen op basis van fiscale motieven. Op het moment dat u de schenking herroept, keert het geschonkene weer terug in uw vermogen. De betaalde schenkbelasting kunt u terugkrijgen.
Voorbeelden van een herroepelijke schenking
definitief
verzoek bij fiscus
U kunt bijvoorbeeld een schenking aan uw kind doen onder de voorwaarden dat uw kind een bepaalde studie afrondt. De herroepelijke schenking is pas definitief als aan de voorwaarden uit de overeenkomst is voldaan. Voldoet uw kind niet aan de voorwaarden, dan wordt de schenking teruggedraaid en kan de schenkbelasting worden teruggevraagd. U kunt daarvoor een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Het is aan het kind om de schenking terug te betalen. Is (een deel van) de schenking al uitgegeven, dan kunt u daarvoor een betalingsregeling afspreken.
10.3.3 Certificering van aandelen
Een andere manier om uw zeggenschap te behouden en toch te schenken, is het certificeren van aandelen. Hiervoor moet u een stichting administratiekantoor (STAK) oprichten, waaraan u tegen uitreiking van certificaten vermogen overmaakt. Bijvoorbeeld liquide middelen, effectenportefeuilles of (kostbare) kunstvoorwerpen.
bestuurder
Bij de certificering is geen schenkbelasting verschuldigd, omdat u als tegenprestatie voor het overdragen van vermogen certificaten ontvangt in de STAK die een gelijke waarde vertegenwoordigen. In de STAK kunt u zelf plaatsnemen als bestuurder. Hiermee behoudt u de controle over het in de stichting aanwezige vermogen.
Schenkingsplan
certificaten schenken
Vervolgens kunt u met behulp van een schenkingsplan de certificaten fiscaal voordelig schenken aan uw kinderen. Uw kinderen kunnen het vermogen niet consumeren, omdat er sprake is van certificaten. Op het moment dat u de tijd rijp acht om de kinderen zelf over het vermogen te laten beschikken, kunt u – onder voorwaarden – de certificaten inkopen.
Als bestuurder van de STAK bepaalt u overigens zelf of u uitkeringen doet op de certificaten.