U bent hier

Onderneming & Fiscus
Buitenlandsituaties3. Belastingheffing3.4 Woonland = Nederland

3.4 Woonland = Nederland

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: november 2023

eerst nagaan

Woont uw werknemer in Nederland en werkt hij (tijdelijk of gedeeltelijk) in het buitenland, dan moet u bepalen of uw onderneming inhoudingsplichtig is over het loon dat hij in het buitenland verdient. Hierbij moet u eerst nagaan of Nederland een belastingverdrag heeft met het betreffende werkland. Dat kunt u achterhalen via verdragenbank.overheid.nl, door te zoeken op het betreffende land en ‘belasting’.

Verdragsland

meer dan 183 dagen

vaste inrichting

Is er een belastingverdrag met het werkland, dan moet u kijken of dit verdrag een 183-dagenbepaling bevat. Als dat zo is, en uw werknemer verblijft meer dan 183 dagen in het werkland, dan hoeft u geen loonbelasting over zijn buitenlandse loon in te houden (u neemt hem wel op in de loonaangifte). Dit is alleen anders als het verdrag de heffingsbevoegdheid aan Nederland toewijst. Is het verblijf van uw werknemer in het verdragsland echter korter dan 183 dagen, dan moet u nagaan of in het werkland sprake is van een werkgever en of het loon van de werknemer ten laste komt van de winst van een vaste inrichting of vast middelpunt van uw onderneming in het werkland. Als dat het geval is, hoeft u geen loonbelasting in te houden over het buitenlandse loon (u neemt hem wel op in de aangifte loonheffingen). Als dat niet zo is, bent u niet alleen inhoudingsplichtig voor het Nederlandse loon maar ook voor het in het werkland verdiende loon.

bepalen hoelang

Bevat het belastingverdrag tussen Nederland en het werkland van de werknemer géén 183-dagenbepaling, neem dan contact op met de BelastingTelefoon (0800 0543).

Niet-verdragsland

meer dan 30 dagen

minder dan 30 dagen

Bestaat er geen belastingverdrag tussen Nederland en het werkland van de werknemer, dan moet u bepalen hoelang hij in dat niet-verdragsland werkzaam zal zijn. In de volgende situaties hoeft u geen loonbelasting in te houden op het loon dat de werknemer in het werkland verdient (maar neemt u hem wel op in de loonaangifte):

  • Hij werkt voor een periode van drie aaneengesloten maanden of langer in het niet-verdragsland (op voorwaarde dat het om een privaatrechtelijke dienstbetrekking gaat bij een werkgever in een EER-lidstaat).
  • Hij werkt voor een periode van meer dan 30 aaneengesloten dagen maar korter dan drie maanden in het niet-verdragsland, en u kunt aannemelijk maken dat het werkland heffingsbevoegd is over het daar verdiende loon (de werknemer hoeft niet daadwerkelijk belasting te betalen).
  • Hij werkt voor een periode van minder dan 30 aaneengesloten dagen in het niet-verdragsland en hij betaalt (aantoonbaar) belasting over het daar verdiende loon.

In alle andere situaties is uw organisatie inhoudingsplichtig voor het volledige loon (wereldinkomen) van de werknemer, dus zowel voor het Nederlandse als het buitenlandse deel.

Woont en werkt uw werknemer in Nederland, dan is uw onderneming regulier inhoudingsplichtig over zijn loon (er is dan immers geen sprake van grensoverschrijding).