3. Belastingheffing
Als landen geen afspraken zouden maken voor grensoverschrijdende situaties, zouden werknemers dubbel belasting betalen: loonbelasting in het werkland en inkomstenbelasting in het woonland. Om dat te voorkomen, gelden er in zulke situaties vele extra regels. Als uw onderneming als Nederlandse werkgever te maken krijgt met internationale situaties, moet u goed opletten waar de werknemer belastingplichtig is.
aparte regels
bepalen
Het uitgangspunt in internationale situaties is dat het woonland van de werknemer bevoegd is om belasting te heffen. Hierop bestaan echter vele uitzonderingen. Als uw werknemer in één dienstbetrekking zowel in Nederland als in het buitenland werkt, is er sprake van een salary split (zie paragraaf 11.5). Voor bepaalde werknemers gelden aparte regels voor belastingheffing in internationale situaties, zoals voor artiesten en beroepssporters, bestuurders en commissarissen, hoogleraren en andere docenten, personen in publiekrechtelijke dienstbetrekking en stagiairs (zie hoofdstuk 11).
Rangorde
Om te bepalen of u loonbelasting op het loon van een werknemer moet inhouden in een buitenlandsituatie, geldt zoals gezegd deze rangorde qua regels: belastingverdragen, eenzijdige regeling, 183-dagenregeling en nationale wetgeving.