U bent hier

Onderneming & Fiscus
BTW-regels bij zakendoen met het buitenland7. Goederen en diensten afnemen buiten de EU7.3 Vrijstellingen

7.3 Vrijstellingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2019

invoerrechten

Bij de invoer van bepaalde goederen geldt soms een vrijstelling van BTW. Vrijgesteld zijn:

  • goederen waarvan de levering in Nederland altijd is vrijgesteld. De volgende leveringen zijn altijd BTW-vrij: menselijke organen, menselijk bloed en moedermelk en munten die een land een wettelijk betaalmiddel vormen;
  • goederen die afkomstig zijn uit één van de uitzonderingsgebieden en waarvoor de ondernemer recht zou hebben op een vrijstelling van invoerrechten als de goederen afkomstig zouden zijn van buiten de EU (zie paragraaf 7.1.2);
  • goederen waarvoor recht bestaat op vrijstelling van douanerechten;
  • goederen die worden vervoerd naar een ander EU-land, waarbij degene die de goederen invoert een intracommunautaire levering verricht waarop het 0%-tarief van toepassing is.

7.3.1 Douanevrijstelling

liefdadigheid

geschenk

vrijstelling

Als u goederen inkoopt waarvoor bij invoer voor de douanerechten een vrijstelling geldt, bestaat er voor de BTW vaak ook recht op een vrijstelling. Hierdoor zijn bijvoorbeeld vrijgesteld:

  • goederen voor liefdadigheidsinstellingen;
  • reizigersbagage tot een bepaalde hoogte;
  • vervoermiddelen die tijdelijk in Nederland worden ingevoerd om weer te worden uitgevoerd;
  • huwelijksgeschenken;
  • geërfde goederen.

7.3.2 Intracommunautaire levering

douanevervoer

Het komt in de praktijk vaak voor dat goederen Nederland binnenkomen, maar eigenlijk zijn bestemd voor een ander EU-land. In dat geval kunt u ervoor kiezen de goederen onder de douaneregeling douanevervoer te brengen en zo ervoor zorgen dat in Nederland geen invoer plaatsvindt.

Op dat moment hoeft dan niemand invoer-BTW te betalen. Stel, er komen goederen de Rotterdamse haven binnen die bestemd zijn voor Brussel. Op de hiervoor beschreven manier is niet in Nederland, maar in België BTW verschuldigd.

Invoerrechten

Soms is het wenselijk om de goederen al in Nederland voor het vrije verkeer aan te geven. Dit is bijvoorbeeld het geval als er een stijging van de invoerrechten wordt verwacht. Worden de goederen in Nederland ingevoerd? En worden ze daarna vervoerd naar een ander EU-land? Dan bestaat er recht op een vrijstelling van de invoer-BTW. Hiervoor is wel vereist dat degene die de goederen invoert, voor deze goederen een intracommunautaire levering verricht waarop het 0%-tarief van tabel II, post a-6 van toepassing is.

Bij invoer uit landen buiten de EU moet u naast BTW vaak ook invoerrechten betalen. Dat zijn belastingen die de douane bij het invoeren van goederen heft. Hoeveel invoerrechten u betaalt, hangt af van de soort goederen. De hoogte van de invoerrechten is in de hele EU gelijk.

Overige voorwaarden

btw-nummer

Naast het verrichten van een intracommunautaire levering moet u ook voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U heeft een vergunning (zie paragraaf 6.5).
  • U verstrekt als invoerder aan de inspecteur het BTW-identificatienummer dat Nederland aan u of aan uw fiscaal vertegenwoordiger heeft toegekend.
  • U verstrekt aan de inspecteur het BTW-identificatienummer van uw afnemer uit het andere EU-land of, als hij eigen goederen overbrengt, zijn BTW-identificatie-nummer waaronder hij in de andere lidstaat is geregistreerd.

Extra eisen

zekerheid

verzoek

De inspecteur kan u voor de toepassing van de vrijstelling ook vragen om zekerheid te stellen tot de hoogte van het bedrag dat de Belastingdienst vaststelt per invoer van goederen.

Daarnaast kunt u ook een verzoek om inlichtingen die noodzakelijk zijn om het beloop van de zekerheid vast te stellen verwachten. Bewaar in ieder geval alle documenten waaruit blijkt dat de goederen bestemd zijn voor vervoer naar een andere lidstaat.

Recht op BTW-aftrek

recht op aftrek

De vrijstelling is alleen gunstig als degene voor wie de goederen zijn bestemd geen recht heeft op de aftrek van BTW. Kan de ondernemer de BTW aftrekken als voorbelasting? Dan kunt u net zo goed met een artikel 23-vergunning de BTW aangeven en deze via de verleggingsregeling op dezelfde aangifte weer aftrekken (zie paragraaf  7.5.)