7.2 BTW berekenen
Goederen die u vanuit derde landen in het vrije verkeer binnenbrengt zijn belast in het land waar ze de EU binnenkomen. Dit betekent dat u BTW betaalt aan de douane of de belastingdienst van dat land. Daar moet u ook invoeraangifte doen. Maar over welke bedrag berekent u de BTW?
7.2.1 Douanewaarde
commissie
De BTW bij invoer berekent u over de douanewaarde van de ingevoerde goederen. De douanewaarde is de werkelijk te betalen prijs door degene die de goederen invoert of laat invoeren. Onder deze te betalen prijs vallen in ieder geval:
- de koopprijs van de goederen;
- de rechten bij invoer, accijns, belastingen en heffingen;
- de bijkomende kosten, zoals kosten van commissie, verpakking, vervoer en verzekering tot plaats bestemming.
Let erop dat de BTW bij invoer geen deel uitmaakt van de douanewaarde!
Plaats van bestemming
aanwijzingen
De plaats van bestemming is de plaats waar degene voor wie de goederen zijn bestemd, de goederen naar overgebracht wil hebben. Waar deze plaats is gelegen, moet blijken uit de gegevens die op het moment van de invoer bekend zijn. Hierbij zijn aanwijzingen te ontlenen aan bijvoorbeeld vrachtbrieven of andere documenten (zie kader).
Onbekend
bestemming
Soms is de definitieve plaats van bestemming nog niet bekend bij het doen van aangifte ten invoer. In dat geval wordt de plaats waar de goederen het eerst worden overgeladen aangewezen als de plaats van bestemming.
Extra administratieve verplichtingen
Naast de algemene administratieve verplichtingen moet u bij invoer van goederen ook de volgende bewijsstukken in uw administratie bewaren:
- vrachtbrief;
- betalingsbewijs;
- het Enig document: een schriftelijke mededeling van de douane over de afhandeling van de aangifte;
- de factuur van de douane;
- de factuur van de douane-expediteur;
- een importeursoverzicht: een overzicht van de douane waarin al uw invoer staat.
7.2.2 BTW-tarief
tabellen
Het BTW-tarief bij invoer van goederen is gelijk aan het BTW-tarief voor een binnenlandse levering van goederen. Bij leveringen in Nederland hanteert u dus het tarief van 21%, tenzij anders blijkt uit de tabellen in de Wet OB.
Nultarief
opdracht
Zolang de goederen nog niet zijn ingevoerd, valt de levering onder het 0%-tarief. Het 0%-tarief geldt niet meer zodra leveringen plaatsvinden door de ondernemer die de goederen heeft geïmporteerd of in wiens opdracht de import heeft plaatsgevonden.
Voorbeeld
Ondernemer A in San Francisco verkoopt goederen aan B in Nederland die op zijn beurt levert aan C in Nederland. Deze verkoopt aan D in Nederland. C geeft de goederen ten invoer aan bij de douane en betaalt de invoer-BTW.
Alleen de leveringen A-B en B-C vallen onder het 0%-tarief. De levering van C aan D valt niet onder het 0%-tarief. Het maakt hierbij niet uit of C op het moment van levering aan D de goederen daadwerkelijk al heeft geïmporteerd.