U bent hier

Onderneming & Fiscus
BTW-regels bij zakendoen met het buitenland7. Goederen en diensten afnemen buiten de EU7.1 Invoer

7.1 Invoer

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2019

BTW-gebied

proviand

Bij invoer denkt u waarschijnlijk alleen aan de situatie dat goederen, die nog niet in het vrije verkeer van de EU zijn, in het gebied van de EU worden binnengebracht. In Nederland is er echter in een viertal situaties sprake van invoer:

  • als goederen naar Nederland worden gebracht die nog niet in het vrije verkeer van de EU zijn;
  • als goederen Nederland binnenkomen vanuit een land dat niet tot het BTW-gebied van de EU behoort;
  • u beëindigt in Nederland een douaneregeling of onttrekt goederen aan een dergelijke regeling;
  • u bevoorraadt vervoermiddelen in Nederland met goederen die niet in het vrije verkeer zijn.

7.1.1 Binnenbrengen niet-vrije goederen

formaliteiten

Als u goederen vanuit derde landen in de EU binnenbrengt en alle douaneformaliteiten voor het in het vrije verkeer brengen vervult, is er sprake van invoer. Vooral de begrippen ‘binnenbrengen’ en ‘het vrije verkeer’ zijn van belang.

Vrije goederen

douanerechten

Uit het Europees recht valt af te leiden dat goederen zich in het vrije verkeer bevinden als de invoerformaliteiten – bijvoorbeeld het doen van douane-aangifte – zijn verricht en de verschuldigde douanerechten zijn voldaan. Zolang dit nog niet is gebeurd, is er geen sprake van vrije goederen en leidt het binnenbrengen in de EU er toe dat BTW is verschuldigd.

Binnenbrengen

Het begrip ‘binnenbrengen’ moet u letterlijk opvatten. Als goederen bijvoorbeeld in de haven van Antwerpen binnenkomen, is er voor de BTW sprake van invoer en is in principe in België invoer-BTW verschuldigd.

7.1.2 Derde landen

doeleinden

Onder invoer valt uitsluitend de invoer vanuit een land buiten de EU en het gaat dan om goederen die u in het vrije verkeer brengt. Toch zijn er enkele gebieden die voor douanedoeleinden wel tot de EU horen, maar voor BTW-doeleinden niet tot het binnenland van de EU worden gerekend. Als u goederen uit deze gebieden naar Nederland brengt, is er alleen voor de BTW sprake van invoer en niet voor de heffing van douanerechten. Goederen afkomstig uit één van de uitzonderingsgebieden zijn om die reden alsnog vrijgesteld van BTW. Zie paragraaf 7.3 voor uitleg over deze en nog meer vrijstellingen.

Op rendement.nl/fiscaaldossier vindt u een overzicht van de diverse gebieden met samenwerkingsvoordelen in de EG en EU en de uitzonderingsgebieden ten aanzien van deze gebieden.

7.1.3 Douaneregeling

entrepot

toegestaan

Als u goederen vanuit een derde land Nederland binnenbrengt, is er voor de BTW sprake van invoer. Op deze regel wordt een uitzondering gemaakt als de goederen bij binnenkomst gelijk onder een douaneregeling worden geplaatst. Een voorbeeld daarvan is opslag in een douane-entrepot, totdat een definitieve bestemming voor de goederen is bepaald.

Voorbeelden

schorsing

tijdelijk

Ook in de volgende gevallen geldt de douaneregeling. Hierbij is een schorsingsregeling van toepassing:

  • De goederen worden onder toezicht van de douane naar een ander land doorgevoerd (douanevervoer).
  • De goederen worden binnen de EU bewerkt en worden uitgevoerd (actieve veredeling).
  • De goederen worden onder douanetoezicht behandeld, waarna de verkregen goederen in het vrije verkeer van de EU worden gebracht.
  • De goederen worden tijdelijk ingevoerd en u hoeft daarvoor helemaal geen invoerrechten te betalen.

Beëindiging en onttrekken

invoer

Er is nog geen sprake van invoer van goederen zolang op de goederen een douaneregime van toepassing is. Invoer vindt pas plaats in de volgende gevallen:

  • Het douaneregime wordt beëindigd en de goederen zijn in Nederland in het vrije verkeer gebracht.
  • De goederen worden fysiek aan een douaneregeling onttrokken. Hiervan is sprake als de goederen, terwijl deze zich onder een douaneregeling bevinden op een niet-toegestane manier in het vrije verkeer zijn gebracht.

Er is geen sprake van invoer bij het in Nederland beëindigen dan wel onttrekken van goederen aan de douaneregeling als het vervoer aanvangt en eindigt in de Europese Gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan een levering vanuit Italië via Zwitserland naar Nederland.

7.1.4 Bevoorrading in Nederland

Tot slot is er ook sprake van invoer bij het bevoorraden van vervoermiddelen in Nederland met goederen (proviand of minerale oliën) die niet in het vrije verkeer zijn.

Vervoermiddelen die Nederland verlaten, zoals schepen en vliegtuigen, worden vaak bevoorraad vanuit een douane-entrepot.

douane

Zoals hiervoor is beschreven, zijn deze goederen nog niet ingevoerd omdat zij zich onder een douaneregeling bevinden. Bij de bevoorrading van het desbetreffende vervoermiddel in Nederland bent u in principe invoer-BTW verschuldigd. Nu het 0%-tarief in de meeste gevallen wordt geheven, leidt de invoer vaak niet daadwerkelijk tot het betalen van BTW.