4.4 Horizontaal toezicht
samenwerking
transparantie
Horizontaal toezicht (HT) draait om samenwerking. De achterliggende idee is dat goede afspraken met alle partijen die bij het aangifteproces zijn betrokken, de kwaliteit van aangiften kan verbeteren en dubbel werk wordt voorkomen. Met andere woorden, de Belastingdienst wil meer samenwerken en minder achteraf controleren. Sleutelwoorden voor deze nieuwe werkwijze zijn wederzijds vertrouwen, begrip en transparantie.
Mkb
fiscaal dienstverleners
bespreken
Behalve bij grote ondernemingen krijgt horizontaal toezicht ook in het mkb op verschillende manieren vorm. De afspraken worden vastgelegd in convenanten, waarbij de Belastingdienst samenwerkt met koepelorganisaties van fiscaal dienstverleners, accountants- en administratiekantoren en brancheorganisaties. Uw voordeel is erin gelegen dat uw accountant of fiscaal dienstverlener voorafgaand aan een aangifte tijdens een zogeheten vooroverleg bepaalde fiscale kwesties met de fiscus kan bespreken. Hiermee wordt bereikt dat de aangifte eigenlijk vooraf al in orde is en controle achteraf in de meeste gevallen niet meer hoeft plaats te vinden.
Horizontaal toezicht draait om samenwerking
Meedoen?
deelname
duidelijkheid
zekerheid
Deelname aan horizontaal toezicht is, zoals aangegeven, verbonden aan een convenant tussen uw fiscaal dienstverlener en de Belastingdienst. Met een deelnemersverklaring die u via uw fiscaal dienstverlener kunt aanvragen, kunt u instemmen met deelname aan horizontaal toezicht. Uw voordelen op een rijtje:
- snel duidelijkheid over fiscale kwesties;
- snelle aanslagregeling;
- minder risico op correcties, naheffingen en boetes;
- minder toezicht, zoals controles of verzoeken om informatie;
- één aanspreekpunt bij de Belastingdienst;
- snel antwoord op vragen;
- meer zekerheid vooraf.
Nadelen van HT
interne proces
inzage
Aan deelname aan HT kunnen ook nadelen zijn verbonden. We noemen hier:
- uw bv moet tijd en geld investeren om met HT te beginnen: het interne proces moet worden afgestemd op de eisen die de Belastingdienst daaraan stelt;
- met de ondertekening van de deelnemersverklaring aanvaardt u een verzwaarde zorgplicht naar de fiscus: bij fouten loopt u eerder een boete op;
- de controle en inzagemogelijkheden van de Belastingdienst worden groter;
- u kunt minder aan taxplanning doen als u over mogelijk te halen fiscaal voordeel al vooraf moet overleggen met de Belastingdienst.
Malafide belastingadviseurs
professionele kwaliteit
malafide belasting- adviseurs
naheffing
Tussen fiscaal dienstverleners is vanzelfsprekend verschil in kwaliteit. In de Leidraad Horizontaal Toezicht staat dat de fiscus bij de beoordeling van de professionele kwaliteit van de dienstverlener onder meer let op de aanwezigheid van interne beroepsethische normen en het stelsel van kwaliteitsbeheersing. Dit beleid vertaalt zich aan de bovenkant van de markt in horizontaal toezicht. Aan de onderkant van de markt is er bij de Belastingdienst een trend zichtbaar waarbij de fiscus dienstverleners die de fraude mogelijk maken of veroorzaken actief aanpakt. In totaal heeft de Belastingdienst zo’n honderd malafide belastingadviseurs in het vizier die frauderen met de belastingaangiftes van hun klanten. Voor deze groep heeft dit aanzienlijke gevolgen. De klanten wachten niet alleen hoge naheffingen, maar zij worden bovendien een aantal jaren extra gecontroleerd. Volgens de Belastingdienst staan er inmiddels zo’n 75.000 Nederlanders op een ‘zwarte lijst’.
Tenslotte: compliance
strategische doelstelling
De strategische doelstelling van alle in dit hoofdstuk beschreven handhavings- en controleactiviteiten van de Belastingdienst is het onderhouden en versterken van de compliance: het zoveel mogelijk uit zichzelf nakomen van de regelgeving door belastingplichtigen, zowel natuurlijke personen als ondernemers. Ook een goede informatieverstrekking, voorlichting en fiscale surveillance zijn middelen om deze compliance tot stand te brengen.