4.1 Aanslagbelastingen
aangiftebiljet
Voor aanslagbelastingen ontvangt u automatisch of op aanvraag een digitaal aangiftebiljet. Dit biljet moet u invullen en naar de Belastingdienst terugzenden. De fiscus zal de aangifte controleren en een voorlopige of definitieve aanslag opleggen. U hoeft pas te betalen op het moment dat u een (voorlopige) aanslag ontvangt. Bekende aanslagbelastingen zijn de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en erf- en schenkbelasting.
Toetsing gegevens
WOZ-waarde
instanties
tijdvak
Bij aanslagbelastingen vergelijkt de inspecteur de in de aangifte vermelde gegevens met de gegevens die aanwezig zijn bij de Belastingdienst, zoals de WOZ-waarde van uw huis. Deze gegevens krijgt de Belastingdienst van andere instanties, zoals de verzekeringsmaatschappij waar u een lijfrenteverzekering heeft afgesloten, uitkeringsinstantie of gemeente. Als na het opleggen van de definitieve aanslag nieuwe informatie naar boven komt waaruit blijkt dat er te weinig belasting is geheven, kan de inspecteur een navorderingsaanslag opleggen. Hij kan dat doen tot vijf jaar na afloop van het tijdvak waarover hij een navordering doet. Bij uitstel wordt deze termijn verlengd met de duur van het verleende uitstel (zie hoofdstuk 10).
Voor buitenlandse inkomens- en vermogensbestanddelen bedraagt de termijn twaalf jaar. De reden van deze verlengde termijn is dat het voor de Belastingdienst moeilijker is om buitenlandse inkomens- of vermogensbestanddelen te achterhalen.
4.1.2 Aangiftebelastingen
BTW
Aangiftebelastingen zijn belastingen die u op aangifte direct moet betalen. Op de aangifte volgt dan ook geen aanslag. Het kan gaan om een belasting die u zelf verschuldigd bent (zoals BTW, BPM, MRB, overdrachtsbelasting of assurantiebelasting), maar ook om een belasting die u als inhoudingsplichtige van derden inhield (loonbelasting, dividendbelasting, kansspelbelasting binnenlandse prijzen).
Elke aangifte vormt een belangrijke bron van informatie voor de fiscus. U moet de gevraagde gegevens ‘duidelijk, stellig en zonder voorbehoud’ verstrekken en bent zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de aangifte.
Toetsing
juistheid van de aangifte
toetsing
Bij aangiftebelastingen draait alles logischerwijs om de aangifte. De Belastingdienst gaat in principe uit van de juistheid van de aangifte. Een aanslag en daarmee dus een inhoudelijke toetsing blijven normaal gesproken achterwege. Wel vindt achteraf via bepaalde selectiemethoden controle plaats van de ingediende aangiften.
Naheffing
belastingschuld
Als de inspecteur onjuistheden constateert, zal hij een naheffingsaanslag opleggen. Voor het opleggen van een naheffingsaanslag heeft hij net als bij navordering vijf jaar de tijd na het moment waarop de belastingschuld is ontstaan. In de praktijk komen naheffingen van loonbelasting en BTW het meest voor.