U bent hier

Onderneming & Fiscus
Aansprakelijkheid loonheffingen8. Beperken risico8.5 WAADI-registratie

8.5 WAADI-registratie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2023

De afkorting WAADI staat voor Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. Uitleners van personeel die in Nederland opereren, moeten zich op grond van deze wet als zodanig (laten) registreren in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Bij die registratie moet staan vermeld dat zij arbeidskrachten ter beschikking stellen.

juiste registratie

buitenlandse

Een juiste registratie kan op twee manieren plaatsvinden:

  • Bij inschrijving geeft de KvK een SBI-code aan ondernemingen. Als een uitlener de SBI-code 78201, 78202, 78203 of 7830 heeft, is de inschrijving goed.
  • Ondernemingen die niet bedrijfsmatig personeel uitlenen, moeten een WAADI-registratie hebben, een aantekening door de KvK. Dit geldt ook voor buitenlandse uitleners (zie ook paragraaf 10.1).

Verplichte certificering op komst voor uitleners

per 1 januari 2025

zonder certificaat

Voor alle organisaties in Nederland die onder de WAADI vallen, gaat per 1 januari 2025 een certificeringsplicht gelden. Dit moet ervoor zorgen dat uitzendbureaus al hun werknemers onder goede werk- en woonomstandigheden laten werken, óók arbeidsmigranten. In de zomer van 2024 moet de organisatie die de certificaten gaat uitgeven operationeel zijn. Om een certificaat te krijgen, moet het uitzendbureau aan bepaalde voorwaarden voldoen. Per 2025 mogen uitleners zonder certificaat geen arbeidskrachten ter beschikking stellen en mogen inleners geen personeel inhuren van niet-gecertificeerde uitleners. De Nederlandse Inspectie gaat hierop dan handhaven.

Controleren

WAADI-check

Als inlener van arbeidskrachten is uw onderneming verplicht om de WAADI-registratie van de uitlener te controleren. Hiervoor kunt u op kvk.nl de WAADI-check doen. Met het KvK-nummer van de uitlener kunt u achterhalen of hij als uitlener is geregistreerd. Maak een print van de pagina met de registratie of sla een afbeelding ervan op. Op die manier kunt u de Nederlandse Arbeidsinspectie – indien nodig – laten zien dat u de controle heeft uitgevoerd en uw organisatie zaken is gaan doen met een geregistreerde partij.

boete

Laat u als inlener de controle van de WAADI-registratie achterwege, dan kan de Nederlandse Arbeidsinspectie uw onderneming een boete opleggen. De uitlener zelf kan voor het ontbreken van de WAADI-registratie beboet worden. Die boete bedraagt tussen de € 8.000 en € 32.000, afhankelijk van hoeveel arbeidskrachten het betreft.