1.3 Werkstress
gezondheidsklachten
ziekteverzuim
Werknemers die te veel en te lang een abnormale werkdruk ervaren, kunnen last krijgen van werkstress. Dat kan gepaard gaan met allerlei gezondheidsklachten, zowel fysiek als psychisch. Denk aan een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid, verminderde weerstand, RSI/KANS, vermoeidheid, slapeloosheid, agressiviteit, somberheid of zelfs depressiviteit. Als de stressklachten niet op tijd worden opgemerkt, kan een werknemer uiteindelijk met een burn-out of zware lichamelijke problemen thuis op de bank belanden. Voor uw organisatie betekent werkstress dus een hoger risico op ziekteverzuim.
1.3.1 Gevolgen voor de organisatie
minder ontspannen
Werkstress kan ook leiden tot verminderde productiviteit en een verslechterde werksfeer: gestreste werknemers hebben minder plezier in hun werk, gaan minder ontspannen met elkaar om, kunnen zich slechter concentreren en maken sneller fouten. Over deze en andere gevolgen van werkdruk en werkstress leest u meer in hoofdstuk 4.
1.3.2 Combinatie van factoren
technische problemen
Werkstress kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan te krappe deadlines, onrealistisch hoge kwaliteitseisen of werk dat niet aansluit bij het opleidingsniveau van een werknemer. Maar ook omstandigheden op het werk kunnen leiden tot werkstress, zoals technische problemen, een conflict met collega’s of leidinggevenden of veeleisende klanten. En dan kunnen er ook nog persoonlijke factoren meespelen. Hoofdstuk 3 gaat uitgebreider in op al deze mogelijke oorzaken van werkstress.