8.3 Evenwicht bij begeleiden dynamische RI&E
Voor het begeleiden van een dynamische RI&E is een evenwicht tussen kennisgerichtheid en klantgerichtheid belangrijk. Dat helpt bij het geven van advies.
8.3.1 Samenspel van kennis- en klantgerichtheid
uniek
Kennisgerichtheid verwijst naar het vermogen om diepgaand en kwalitatief hoogstaand onderzoek uit te voeren en goed onderbouwde oplossingen te bieden. Klantgerichtheid verwijst naar het begrijpen van de unieke behoeften van de klant en het aanbieden van oplossingen die daarbij passen.
8.3.2 Risico’s van overbenadrukken
valkuil
vertrouwen
Een potentiële valkuil is dat u te veel nadruk kunt leggen op een bepaald aspect. Eerder is al even aandacht besteed aan risicobeleving. Voor u als arboprofessional speelt dit ook. Zo kunt u op basis van eerdere ervaringen extreem kennisgericht zijn. Dan kunt u uitblinken in onderzoek en analytisch denken, maar moeite hebben met het communiceren van oplossingen op een manier die voor uw werkgever begrijpelijk en acceptabel is. Bent u juist te sterk gericht op de klant, dan kunt u zichzelf in een situatie plaatsen waarin u onvoldoende onderbouwde oplossingen biedt, wat uiteindelijk het vertrouwen van de werkgever kan schaden.
8.3.3 Belang van balans
De beste aanpak ligt in het vinden van een evenwicht tussen deze twee aspecten. Uw vermogen om technische informatie en soms complexe kennis begrijpelijk en overtuigend aan uw werkgever te presenteren, zorgt voor draagvlak.
8.3.4 Individuele of gezamenlijke aanpak
belanghebbenden
U kunt kiezen tussen een meer individuele aanpak, waarbij u zich richt op individuele klanten, of een meer gezamenlijke aanpak, waarbij u werkt met meerdere belanghebbenden binnen een organisatie. Beide benaderingen hebben uitdagingen en voordelen, en het is aan u om te bepalen welke aanpak het meest geschikt is voor de specifieke situatie.
Bij het geven van advies moet u dus afwegingen maken tussen de individuele en de gezamenlijke aanpak en tussen een kennisgerichte of klantgerichte aanpak.