5.1 Doorwerken is de trend
waardevol
Doorwerken tot na de pensioenleeftijd wordt steeds gewoner. De afgelopen jaren heeft een cultuuromslag plaatsgevonden. Was het tot in de jaren negentig de norm om de mogelijkheden voor vervroegde uittreding te benutten, nu stellen werknemers zich in op doorwerken. Soms is dit een manier om het – wellicht wat tegenvallende – pensioen aan te vullen. Maar in veel gevallen willen AOW-gerechtigde werknemers aan de slag blijven omdat ze gemotiveerd zijn om te werken. Dat maakt deze werknemers waardevol voor uw organisatie. De kennis en ervaring van de werknemer blijven immers behouden. Het is daarom zinvol om te kijken welke mogelijkheden werknemers hebben en op welke manieren uw organisatie dit kan en wil faciliteren.
Als uw organisatie AOW-gerechtigde werknemers in staat stelt om langer door te werken, moet uw werkgever kijken naar de juridische consequenties. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor onder meer de verplichtingen bij ziekte.
Toekomstplannen
voldoening
wensen
Staat uw organisatie open voor het laten doorwerken van pensioengerechtigde werknemers, dan is het belangrijk dit zorgvuldig te bekijken, ook met het oog op risico van uitval. Breng in kaart::
- Waarom wil de werknemer langer doorwerken? Als hij dit doet vanuit de intrinsieke motivatie dat hij plezier in zijn werk heeft en hier voldoening uit haalt, kan de werkgever waarschijnlijk rekenen op een bevlogen werknemer. Spelen er andere redenen, zoals de noodzaak het pensioen aan te vullen, onderzoek dan of iemand voldoende bevlogen is om zich echt in te zetten voor het werk.
- Wil de werknemer zijn huidige functie blijven uitvoeren, of wil hij juist iets anders gaan doen? Het is belangrijk dat de wensen en behoeften van de organisatie en de werknemer bij elkaar (blijven) passen. Het heeft geen zin om loze beloftes te doen, dat is slecht voor de motivatie.
- Welke arbeidsvoorwaarden heeft de werknemer in gedachten? Als u een nieuw contract sluit, en zeker als de werknemer (deels) andere werkzaamheden gaat uitvoeren, kan uw werkgever ook opnieuw over arbeidsvoorwaarden onderhandelen.
Belastende aspecten van het werk
belastend
termijn
Ook als de werknemer wel voldoende bevlogen is, brengt doorwerken risico’s met zich mee. Voor de werkgever, maar ook voor de werknemer. Met het stijgen van de leeftijd kunnen sommige aspecten van het werk toch als belastend ervaren worden, hoe fit iemand zich ook voelt. Het is zaak dat de werknemer zich daarvan bewust is. Probeer vooraf met elkaar te verkennen welke aspecten dit zijn en of u die kunt wegnemen.
- Hoe lang denkt de werknemer door te werken? Sommige werknemers zien nog geen eindstreep voor zich. Zij willen doorwerken zolang ze het nog prettig vinden. Maar er zijn ook werknemers die wel een duidelijke termijn voor ogen hebben, zoals één jaar of drie jaar.