U bent hier

5.4 De rol van de bedrijfscommissie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: maart 2023

voorportaal

Heeft de werkgever een conflict met de medezeggenschap in uw organisatie, dan kan de bedrijfscommissie voor bemiddeling gevraagd worden. Dit is eveneens een niet-juridische vorm voor het oplossen van een conflict. Het is een soort ‘voorportaal’ van een gang naar de rechter.

Voor het bedrijfsleven

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft voor verschillende marktsectoren een bedrijfscommissie opgericht. Er zijn twee bedrijfscommissies voor het bedrijfsleven:

  • Markt I - De commerciële sector;
  • Markt II- Zorg en welzijn, en de sociaal-culturele sector.

De leden hebben ervaring in hun sector en zijn onafhankelijk. Ze worden benoemd door werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties. De OR of personeelsvertegenwoordiging (PVT) van uw organisatie kan de bedrijfscommissie (kosteloos) vragen om te bemiddelen bij een geschil.

5.4.1 Wanneer naar de bedrijfscommissie?

adviesrapport

De bedrijfscommissie bemiddelt in geschillen tussen de werkgever als bestuurder en de OR of PVT over de toepassing van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) en probeert een oplossing te vinden die goed is voor beide partijen. Naast bemiddelen kan de commissie ook raad geven. Zij stelt dan op basis van de verkregen informatie een adviesrapport op. Uitspraken van de commissie zijn niet bindend.

5.4.2 Hoe verloopt het proces?

hoorzitting

Een verzoek voor bemiddeling van de bedrijfscommissie kunt u online indienen. U voert zo veel mogelijk informatie in en u voegt documenten toe. Alle betrokkenen bij het conflict krijgen elkaars documenten te zien, zodat zij hierop kunnen reageren. Daarna vindt er een hoorzitting plaats waarin de OR of de PVT de mogelijkheid krijgt om standpunten toe te lichten. De commissie kijkt naar mogelijke oplossingsrichtingen en geeft eventueel een advies aan beide partijen.

Na afloop van de hoorzitting ontvangt men een schriftelijk verslag en eventueel een bemiddelingsadvies. Als er geen oplossing wordt gevonden, is een gang naar de rechter natuurlijk altijd nog mogelijk.

Juridische bijstand

onvermijdelijk

Soms is het conflict zo hevig, of ligt er zo’n zwaarwichtige oorzaak aan ten grondslag, dat één van de partijen al juridische bijstand heeft ingeroepen. Dan lijkt een gang naar de rechter of het inschakelen van een particuliere arbiter onvermijdelijk.

Ook in later stadium

aanmoedigen

Tegenwoordig wordt bemiddeling ook in latere conflictstadia nog toegepast. Zelfs een rechter kan de partijen aanmoedigen om eerst mediation te proberen, voordat hij uitspraak doet. Wel is het belangrijk dat alle partijen achter het bemiddelingstraject staan.