U bent hier

1.3 Ontwikkeling takenpakket bedrijfsarts

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: september 2021

Het takenpakket van de bedrijfsarts was ooit gericht op preventie en op begeleiding bij re-integratie. Door de Wet uitbreiding loondoorbetaling bij ziekte (Wulbz) kreeg de bedrijfsarts taken erbij: de beoordelingen van de ziekmeldingen en ziekteverzuimbegeleiding. In 2002 is de Wet verbetering poortwachter (WVP) ingevoerd, die de verzuimbegeleiding een wettelijk kader biedt. In 2006 is de periode van loondoorbetalingsplicht naar twee jaar uitgebreid; de werkgever kreeg een groter (financieel) belang om verzuim te reduceren en de vraag naar bedrijfsartsen nam toe.

Samenwerking

Bedrijfsartsen in Europa werken ook binnen een afdeling klinische arbeidsgeneeskunde van een ziekenhuis. Daardoor is er meer samenwerking met andere artsen. In Nederland is samenwerking tussen de bedrijfsarts en andere artsen niet vanzelfsprekend. De bedrijfsarts werkt namelijk binnen de sociale zekerheid en niet binnen het zorgdomein. Voor de werknemer is samenwerking tussen bijvoorbeeld huisarts en bedrijfsarts echter van belang voor een eenduidig beleid. Bedrijfsartsen hebben ook medische informatie van de huisarts nodig om vastgestelde functionele beperkingen te kunnen motiveren. Voordat de bedrijfsarts contact mag opnemen met de huisarts is een akkoordverklaring van de patiënt nodig.

Preventieve taken

financiële 
overwegingen

Doordat bedrijfsartsen meer bezig zijn met het beoordelen van verzuim, komen de preventieve taken in het geding. Door financiële overwegingen van de werkgever is het takenpakket soms ook contractueel beperkt tot de verzuimbeoordeling en -begeleiding. Dit is ongunstig, want bedrijfsartsen moeten zich richten op bredere doelen, zoals preventie van beroepsziekten en optimale arbeidsparticipatie. De NVAB stimuleert bedrijfsartsen om deze bredere doelstellingen op te nemen in hun overeenkomsten met werkgevers.

Ervaring van werknemers met de bedrijfsarts

steun

Over het algemeen hebben werknemers prettige ervaringen met de bedrijfsarts. Die ervaringen liggen in lijn met de missie van de beroepsvereniging NVAB:

  • Oog hebben voor aspecten die bijdragen aan een effectieve oplossing van arbeidsgerelateerde vraagstukken.
  • Een steun in de rug zijn voor werknemers.

afspraken

De bekendste klachten over bedrijfsartsen zijn dat ze bevooroordeeld kunnen zijn en als verlengstuk van de werkgever worden gezien. Hoe werknemers de rol van de bedrijfsarts ervaren, heeft veel te maken met de positie die de bedrijfsarts inneemt en de afspraken over de taken die er zijn gemaakt met de organisatie.