4.4 Geluid
geluidshinder
Volgens de wet is de regel dat de werkgever gehoorbeschermers moet regelen voor zijn werknemers als er sprake is van geluid harder dan 80 dB(A). In een kantooromgeving komt dit niet zo snel voor, maar geluidshinder kan wel de productiviteit beïnvloeden.
4.4.1 Decibel
Hebben werknemers dagelijks te maken met meer dan 85 dB(A), dan zijn ze verplicht om gehoorbeschermers te dragen. Er moet dan ook een plan van aanpak zijn. Worden er gehoorbeschermers gedragen en is er, gemeten in het oor, meer dan 87 dB(A), dan moet het geluid onder deze grenswaarde worden gebracht.
Een aantal voorbeelden van beroepen die vaak te maken hebben met hard geluid zijn: bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs en musici. Het komt mogelijk ook voor in zwembaden, recreatiecentra en kinderdagverblijven.
Gehoortest afnemen
maatregelen
Werkgevers hebben de taak om hun werknemers voldoende voor te lichten over de gevaren van geluid. Daarnaast hebben werknemers recht om een gehoortest af te laten nemen om te onderzoeken of de maatregelen wel voldoende zijn.
Vuistregel: het geluid is waarschijnlijk harder dan 80 dB(A) als u een werknemer op één meter afstand niet kan verstaan.
Geluid op kantoor
agressie
Het geluidsniveau in de meeste kantoren zal de grens van 80 decibel niet gauw overstijgen; daar is vooral sprake van hinderlijk geluid. Dat heeft een negatieve invloed op de concentratie en kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, toename van de spierspanning, agressie en een verhoogde hartslag. Vermindering van geluidhinder in de kantooromgeving levert een productiviteitsverhoging op van 3% tot 9%.
4.4.2 Oorzaken zoeken
bron
Bij klachten over de akoestiek moet u eerst de oorzaak zoeken. Zitten er veel werknemers in één ruimte die zowel geconcentreerd werk als communicatief werk doen? Wat zijn de bronnen van hinderlijk geluid en hoe is de ruimte ingericht? Vooral als werknemers zich goed moeten concentreren, zijn ze gevoeliger voor geluidshinder. Stiltekamers zijn hiervoor een oplossing, maar de inrichting kan ook al veel geluidshinder wegnemen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tussenschotten tussen twee werkplekken.
Wat is hinderlijk geluid?
Bronnen van hinderlijk geluid zijn pratende collega’s, voetstappen, lawaaiige apparaten (zoals printers en klimaatinstallaties), geluid van aangrenzende ruimtes of buiten (wegverkeer) en tl-verlichting zonder hoogfrequente voorschakeling. Afhankelijk van de afwerkingsmaterialen, inrichting van de ruimte en akoestische voorzieningen is dat geluid al dan niet storend. Geluid met een ‘informatie-inhoud’ (denk aan pratende collega’s) stoort meer dan een constante ruis, zoals verkeerslawaai.
Voorzieningen treffen
muziek
Maak geluidsproblemen op het werk bespreekbaar en zorg dat collega’s er afspraken over kunnen maken. Denk aan afspraken over muziek of het voeren van lange telefoongesprekken. Daarnaast moet de leidinggevende de kwestie serieus nemen en eventueel voorzieningen regelen, zoals headsets en tussenschotten.